v 73. letu starosti

Poslovila se je igralka Ljerka Belak

A.S.
25. 4. 2021, 15.40
Posodobljeno: 25. 4. 2021, 21.17
Deli članek:

Slovenska filmska in gledališka igralka Ljerka Belak se je poslovila v 73. letu starosti.

Revija Vklop
Ljerka Belak

V 73. letu starosti je umrla igralka Ljerka Belak. Belakova, rojena v Ljubljani, je igrala v skoraj vseh slovenskih poklicnih gledališčih. Med leti 1971 in 1993 je bila zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje, nato pa se je pridružila igralskemu ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Ob delu v poklicnih gledališčih je ves čas sodelovala z ljubiteljskimi gledališkimi skupinami doma in na avstrijskem Koroškem. 

Belakova je posebno ljubezen gojila do radia, kjer je sodelovala pri več kot 200 radijskih igrah. Prav tako ji nista bila tuja film in televizija. Med drugim je igrala v 20 televizijskih dramah, bila je Teta Mica v Kavarni Astoria režiserja Jožeta Pogačnika in Marjola v filmu Carmen Metoda Pevca.

Po upokojitvi je na Radiu Slovenija vodila oddajo STORŽ - Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja - in na televiziji Net TV kontaktno oddajo Dost mam!.

Prejemnica številnih nagrad

Igralka je za svoje delo prejela več nagrad: leta 1981 nagrado Prešernovega sklada, leta 1987 Severjevo nagrado, leta 1989 Borštnikovo nagrado za vlogo Gospe Peachum v Operi za tri groše. Leta 2002 je prejela naziv Žlahtne komedijantke na Dnevih komedije v Celju za vlogo Služkinje Berte v uprizoritvi Stevardese pristajajo.

Leta 2015 so ji podelili tudi najvišje gledališko priznanje, Borštnikov prstan. Eno leto kasneje je prejela tudi Ježkovo nagrado.