Kultura

Slovenski dokumentarec o krvnem maščevanju tekmuje v Kopenhagnu

M. V.
29. 3. 2021, 09.16
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 09.22
Deli članek:

Dokumentarni film Odpuščanje režiserke Marije Zidar bo premiero doživel v tekmovalnem programu enega največjih festivalov dokumentarnega filma na svetu CPH:DOX.

Vertigo
Dokumentarni film Odpuščanje

V glavni tekmovalni program enega največjih festivalov dokumentarnega filma na svetu CPH:DOX v Kopenhagnu se je uvrstil prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar. Film bo imel na festivalu, ki bo potekal od 21. aprila do 2. maja, svetovno premiero, uvrstil se je v tekmovalno sekcijo Next:Wave, ki daje prednost prvencem in novim avtorskim glasovom.

Observacijski dokumentarec je režiserka s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem v obdobju petih let snemala v Albaniji, pripoveduje pa zgodbo o poskusu sprave med dvema družinama v odmaknjenem albanskem visokogorju, v katerem je bilo po večletnem sporu ubito 19-letno dekle. Čeprav je morilec - očetov bratranec - v zaporu, pa se dekletov oče sooča s pritiski tako tradicionalnega okolja kot sodobnega mediatorja iz prestolnice; kot kristjan naj bi morilčevi družini ne samo odpustil, temveč se z njo spravil, medtem ko zdaj že napol pozabljeni kanon, albanski plemenski zakon, od družine žrtve zahteva ali maščevanje ali spravo.

Režiserka dokumentarnega filma, ki razstira pogled na družbo, ujeto med napol pozabljeno preteklostjo in nestabilno sedanjostjo, dodaja: »Odpuščanje je zgodba o očetu, ki se mora odločiti, ali se bo usmeril v prihodnost ali pa se nenehno vračal v preteklost, četudi je slednje že privedlo do tragične posledice, uboja njegove hčerke. Na spor, v katerem je dekle izgubilo življenje, pa ima vsaka stran svoj pogled. Enako se v preteklost ozira sama Albanija in enako se v stoletja preteklih sporov, na katere ima vsaka stran svoj pogled, nezdružljiv z drugimi, ozira in jih oživlja celoten Balkan. Z bližnjim, nestereotipnim pogledom sem želela prikazati tako tragiko kot absurd samega konflikta kot tudi sodobne oblike razvpitega rituala, pri katerem na Balkanu tradicionalno odločajo moški, ter vlogo ženske v njem. Film prikazuje tudi kompleksnejšo podobo malo poznane države v tranziciji, sodobne Albanije.«