Kultura

Playing Men izbran med 10 najboljših dokumentarcev zadnjih dveh let

M. V.
3. 3. 2021, 11.20
Posodobljeno: 3. 3. 2021, 11.28
Deli članek:

Esejsko oblikovan film o igri in kreativnosti je delo režiserja Matjaža Ivanišina, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada.

Gregor Božič
Playing Men

Med 3. in 9. marcem bo v organizaciji francoske iniciative Documentaire sur grand écran organiziran revijski festival Best of Doc #2, ki bo postregel z izborom 10 najboljših dokumentarnih filmov, ki so bili v Franciji distribuirani v zadnjih dveh letih. V izbor so organizatorji vključili tudi slovenski dokumentarni film Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina. Playing Men, esejsko oblikovan film o igri in kreativnosti, je v izboru poleg filma Monrovia, Indiana ameriškega dokumentarista Fredericka Wisemana, tudi edini film, ki ni nastal v francoski produkciji.

Playing Men je bil v Franciji distribuiran v prvi polovici lanskega leta. Izjemen odziv kritikov in francoskega občinstva velja za enega največjih dosežkov slovenske dokumentaristike v najpomembnejši evropski filmski državi sploh. O tem, kako dobro je bil Playing Men sprejet v Franciji, priča tudi dejstvo, da ga je na seznam najboljših filmov leta 2020 uvrstila kar polovica od članov uredniškega odbora znamenite francoske filmske revije Cahiers du Cinéma.

Film je doživel premiero leta 2017 v glavnem tekmovalnem programu na festivalu FID Marseille, kjer je prejel tudi eno od dveh glavnih mednarodnih nagrad. V Franciji je bil nagrajen še enkrat, in sicer na festivalu novih filmskih govoric Entrevues Belfort. Med leti 2017 in 2020 je bil predvajan na številnih festivalih na vseh koncih sveta ter v prestižnih centrih sodobne umetnosti kot sta pariški Centre Pompidou in newyorški Museum of the Moving Images.