Kultura

Filmarke in njihove zgodbe v prvem planu

M. V.
25. 2. 2021, 10.41
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 10.49
Deli članek:

Med 4. in 10. marcem bo potekal prvi slovenski feministični filmski festival, filmi bodo preko spleta na ogled brezplačno.

FeFi
Na ogled bo tudi film Erotikon slovenske filmske zvezde Ite Rine.

FeFi je prvi slovenski feministični filmski festival, ki postavlja ženske zgodbe in ustvarjalke v prvi plan. Poimenovan je po Genovefi ali plemenski ženski, zavetnici voskarjev, pastirjev, klobučarjev in vrtnarjev, ki med drugim ščiti zdravje oči. FeFi gleda in vidi. Njeno vsevidno oko izpostavlja nevidne, zatirane, na obrobje potisnjene, a žilave ženske zgodbe, ki krojijo in prekrojujejo tok zgodovine.

Festival ponuja vpogled v prihodnost, sedanjost in preteklost filmskega delovanja žensk, ki si postavljajo lastna pravila in sledijo svoji poti, daje prednost ženskemu pogledu in kliče k solidarnosti.

Zakaj potrebujemo feministični filmski festival? »Zato ker je v obdobju med leti 1995 in 2017 v Sloveniji le vsak dvanajsti z javnimi sredstvi podprti celovečerni film režirala ženska in le vsak šesti kratki film, kot navaja raziskave Nike Gričar za Slovenski filmski center. Zato ker je na filmske akademije in šole vpisanih skoraj enako število študentk kot študentov, bistveno manj diplomiranih režiserk pa še vedno dobi priložnost za delo v filmski industriji, kot kaže raziskava evropske mreže avdiovizualnih ustvarjalk EWA. Zato ker se je na petih največjih filmskih festivalih v zadnjih treh letih za glavne nagrade potegovalo le 25 odstotkov filmov režiserk in le 8 odstotkov filmov režiserk, ki niso bele polti, kot kaže študija USC Anneberg in fundacije Time's Up. Ameriški kritik John Berger je pred skoraj pol stoletja zapisal eno od nevidnih dejstev do takrat: moški gledajo, ženske so gledane. A petdeset let zgodovine spremeni njen tok. Ženske gledajo, so gledane, a niso več absolutno objektivizirane. Zato je zdaj pravi čas tudi za prvi slovenski feministični filmski festival,« pojasnjuje programska ekipa iz Društva za razvoj filmske Maribor, ki jo sestavljajo: članica mednarodne feministične mreže Ma(g)dalena in pedagoginja gledališča zatiranih Jana Burger, nekdanja predavateljica sociologije spolov na Humboldtovi univerzi v Berlinu dr. Nataša Pivec in filmski kritik Žiga Brdnik.

Več o festivalu in njegov program najdete na www.fefi.si.