Kultura

Slovenski film s finančno injekcijo iz tujine, državna malha ostaja zavezana

S.R./STA
25. 11. 2020, 15.47
Posodobljeno: 25. 11. 2020, 15.53
Deli članek:

Slovenski celovečerni film Kapa je prejel več kot pol milijona evrov na filmskem skladu v Luksemburgu. Medtem še vedno čakajo, da bo finančna sredstva sprostila slovenska vlada.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz Slovenskega filmskega centra (SFC) so poudarili, da se je prvič v zgodovini zgodilo, da je luksemburški filmski sklad v tolikšni meri finančno podprl slovenski film. Celovečercu Kapa, ki ga bo režiral Slobodan Maksimović in za katerega je scenarij napisala Saša Eržen, je sredstva v višini 0,51 milijona evrov, namenila izbirna komisija filmskega sklada v Luksemburgu na svoji zadnji seji. Po besedah direktorice SFC Nataša Bučar so tovrstna mednarodna koprodukcijska sredstva za realizacijo filma izjemno pomembna. Kot je pojasnila, lahko producenti na letni ravni pridobijo tudi do 30 odstotkov mednarodnih sredstev. 

"Medtem ko evropski filmski skladi slovenski film finančno podpirajo, ga matična država ne. Upamo in želimo si, da bo vlada kmalu sprostila finančna sredstva ter da bodo ta in še drugi filmi, ki čakajo na sofinanciranje, lahko pričeli s snemanjem v prihodnjem letu," je poudarila direktorica SFC. 

Začeti bi se moralo januarja

Družinski celovečerni igrani film v produkciji hiše Senca Studio so doslej finančno podprli že Hrvaški avdiovizualni center, hrvaška javna televizija HRT, RTV Slovenija, slovaška javna televizija RTVS, v fazi razvoja pa so ga podprli tudi evropski sklad Ustvarjalna Evropa, regionalni sklad Re-Act in ministrstvo za javno upravo RS, so zapisali na SFC. 

Kot so pojasnili, je bil film lani v sofinanciranje izbran tudi na SFC, a predvidenih sredstev še ni prejel. Snemanje filma bi se moralo začeti januarja 2021. Po besedah producentke Ide Weiss je "povsem nerazumljivo blokiranje izplačil, ki trajajo že mesece in so posledica odločitve vlade, da gradivom, ki so potrjena tako s strani ministrstva za kulturo kot ministrstva za finance, ne prižge zelene luči, resno ogroža začetek snemanja, s tem pa tudi črpanja tujih sredstev, saj so ta povezana z določenimi roki, ki zadevajo realizacijo projekta". 

Filmski projekt Kapa je družinska božična avantura, v kateri se uresničijo vse želje, a ne čisto tako, kot pričakujejo glavni junaki filma, so vsebino filma povzeli na SFC.