zaključuje študij

Ptujskogorčanka je prva invalidna igralka na znameniti šoli Juillard

M.G. / Štajerski tednik
9. 5. 2020, 15.54
Posodobljeno: 9. 5. 2020, 15.54
Deli članek:

Ana Karneža, ki jo Slovenija najbolj pozna po odmevnem nastopu v oddaji Slovenija ima talent, zaključuje študij na newyorški univerzi v Abu Dabiju.

Osebni arhiv
Ana Karneža je v karanteni opravila tudi »avdicijski vikend« prek spleta za Juilliard.

Lani je uspešno nastopila v Shakespearovi predstavi Vihar v gledališču Gallery Players v Brooklynu. Septembra 2018 se je namreč v okviru študija začasno preselila v New York, kjer je študirala in se posvečala Shakespearovi dramatiki. V Slovenijo naj bi se vrnila med majem in julijem, je povedala Ana Karneža.

Že v začetku leta pa se je začela prijavljati na podiplomski študij iz igralstva. »Januarja sem šla na avdicije za šest igralskih šol v New York, kjer sem se predstavila s štirimi monologi in eno pesmijo. Vsaka avdicija je drugačna, najbolj naporna je bila za Juilliard, trajala je od osme ure zjutraj do devet ure zvečer, saj sem morala iti čez tri kroge. Na začetku avdicije nas je bilo okrog 100, ob koncu dneva le še osem. Monologe sem odigrala pred profesorji, ki so mi še dodatno postavljali nove, ki sem jih poskušala izvesti, in podobno. Sprejeta sem bila na tri podiplomske programe v Ameriki, Juilliard, NYU Tisch in University of San Diego – Old Globe. Prva dva izmed teh veljata za najboljša v Ameriki in na svetu. Za Juilliard in NYU Tisch sem morala iti na tako imenovani 'final callback weekend', ki je dve- ali tridnevni avdicijski vikend, med katerim podrobneje spoznaš program, se udeležiš delavnic in se ponovno posvetiš svojim monologom, ki si jih predstavil v januarju. Na NYU Tisch 'callback' sem šla, dan zatem pa so odpovedali Juilliard 'callback weekend' zaradi koronavirusa in ga prestavili na zoom, na splet. Zato sem se takoj po prvem avdicijskem vikendu morala nemudoma vrniti v Abu Dabi. Ko sem šla 6. marca v New York, je bila še nizka verjetnost okužbe. Ko sem se tako v naglici vrnila, sem morala v obvezno karanteno za dva tedna. Dneve sem prebila v zgradbi enega od študentskih domov, ki je namenjena samo za izolacijo.«

Osebni arhiv
Ana Karneža na eni od predstav.

Po karanteni je prišla novica življenja

Nekaj dni po karanteni je izvedela odlično novico: sprejeta je bila na oba programa, Juilliard in NYU Tisch. To se zelo redko zgodi, vsako leto to uspe samo enemu ali dvema. Njen cilj je bil že od začetka – Juilliard. »Zelo sem vesela, da me je Juilliard tudi nagradil s polno štipendijo in nekaj pomoči pri življenjskih stroških, vendar njihova radodarnost še zdaleč ne pokrije vseh stroškov. Šestnajstega aprila sem sprejela svoje mesto na Juilliardu in zavrnila NYU,« je ponosna Ana Karneža, ki se zdaj prijavlja za slovenske štipendije in išče donatorje za preostanek pokrivanja življenjskih stroškov, da bo lahko študirala na tej prestižni igralski šoli in uresničila svoje življenjske sanje – postati igralka. Zelo se že veseli študija, to, da gre na Juilliard, je pomembno iz več razlogov.

Mediaspeed
Slovenija jo najbolj pozna po odmevnem nastopu v oddaji Slovenija ima talent.

Edina Slovenka, ki je bila sprejeta na elitno šolo

V zgodovini 53-letnega delovanja Juilliarda, najboljše šole igralstva na svetu, je Ana Karneža prva invalidna igralka, ki se bo pri njih izobraževala. Piše pa tudi zgodovino kot edina Slovenka, ki je bila kadarkoli sprejeta na to šolo. »To je pomembno z vidika ekskluzivnosti, razvoja gledališča na svetu na splošno, pa tudi za slovensko gledališče. Vseeno se nismo prej izobraževali na takšnih prestižnih igralskih šolah. Zelo sem srečna in zadovoljna, da mi je to uspelo,« je povedala Ana Karneža.