Terry Jones

Slovo izjemnega člana Monty Pythona

G.G.
22. 1. 2020, 14.41
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 15.00
Deli članek:

Ljubitelji »letečega cirkusa« imenovanega Monty Python žalujejo.

Profimedia
Terry Jones je bil star 77 let.

V 78. letu starosti se je poslovil Terry Jones, eden od šestih ključnih igralcev v legendarni britanski satirični seriji Monty Python. Jones se je vživel v različne like, izpostavimo le, da je blestel v vlogi namrgodene starejše ženice.

Jones je bil zelo uspešen tudi v vlogi režiserja. Pod njegovo taktirko je nastala »celovečerna«, danes že kultna filmska trilogija: Monty Python in Sveti gral, Brianovo življenje in Smisel življenja. 

Bil je tudi spoštovan poznavalec srednjeveške zgodovine. Je avtor več knjig in tudi avtor več televizijskih zgodovinskih dokumentarcev. Veljal je tudi za plodovitega pisca knjig za otroke.

Jones je od leta 2016 trpel za demenco, v zadnjih dneh njegovega življenja pa je bila ob njem njegova žena Anna Soderstrom.

Njegovi nekdanji sodelavci in prijatelji so že izrazili sožalje družine pokojnega velškega velikana komedije.

»Bil je eden najbolj zabavnih piscev in igralcev svoje generacije. In še več kot to, bil je popoln renesančni komedijant – igralec, pisatelj, režiser, zgodovinar, voditelj,« je sporočil Michael Palin. »Terry je bil eden mojih najbližjih, najbolj cenjenih prijateljev. Bil je prijazen, radodaren, razumevajoč. Boljše družbe si človek ne more želeti,« je še zapisal njegov dve leti mlajši kolega.

Profimedia
Do nedavnega jih je bilo še pet (od leve): Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones in Terry Gilliam. Graham Chapman je umrl že leta 1989.

Reuters
Terry Jones je za svoje filmsko ustvarjanje leta 2016 prejel tudi britansko filmsko nagrado Bafta za življenjsko delo.