Sin slovitega pisatelja

Poslovil se je "velikan" Srednjega sveta

J.P.
17. 1. 2020, 10.06
Posodobljeno: 17. 1. 2020, 10.20
Deli članek:

Umrl je Christopher Tolkien.

V sredo se je poslovil Christopher Tolkien, ugledni oxfordski predavatelj in najmlajši otrok pisatelja J. R. R. Tolkiena, ki se je podpisal pod dela, kot sta Hobit in Gospodar prstanov. Imel je 95.

Christopher je deloval tudi kot skrbnik očetove literarne zapuščine. Zaslužen je, da so po očetovi smrti luč sveta ugledala še druga njegova dela, ki jih je uredil on, denimo Silmarillion in Hurinova otroka. Zahvaliti se mu imamo tudi za zemljevide Srednjega sveta. 

Kot oče je tudi on postal predavatelj stare angleščine na Oxfordu.

Nad filmsko trilogijo Gospodarja prstanov ni bil navdušen. Leta 2012 je v intervjuju za Le Monde dejal, da so iz knjige naredili akcijske filme za mladino. Štiri leta prej je družina tožila studio New Line Cinemas, ker ji ta po uspehu filmov menda ni plačal avtorskega honorarja. Zahtevali so skoraj 154.000 evrov, a so se na koncu v tajnosti sporazumeli. S tem je bila tlakovana pot za filmsko trilogijo po knjižni predlogi Hobit.

Christopher je zadnja leta s svojo drugo ženo Baillie Tolkien preživel v Franciji. Rodila sta se jima dva otroka, Adam Reuel Tolkien in Rachel Clare Reuel Tolkien. Iz prvega zakona ima še sina Simona Maria Reuela Tolkiena, ki se je iz odvetnika prelevil v pisca. Tega je zaradi spora v zvezi s filmsko adaptacijo sprva razdedinil, a sta se pozneje pobotala.