Kultura

Matjaž Rušt in Robert Marin bosta pojasnila, zakaj je Špela tako očarana nad Ljubljano

G.G./STA
21. 11. 2019, 15.43
Posodobljeno: 21. 11. 2019, 15.49
Deli članek:

Berlinsko društvo Periskop in Slovenski filmski center (SFC) konec tedna v kinu Sputnik pripravljata peto izdajo festivala Novi slovenski kino. Letošnji festival prinaša nabor celovečernih in kratkih filmov, pogovore z ustvarjalci in bogat spremljevalni program s fotografijo, glasbo in poezijo.

Matjaž Rušt in Robert Marin
Slovenski film se predstavlja v Berlinu.

Tridnevno dogajanje bo v petek zvečer uvedla berlinska premiera celovečerca Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart, dobitnika vesne za najboljši slovenski celovečerni film 2018 ter vesne za scenarij in stransko igralko.

Zakaj je protagonistka filma Špela tako očarana nad Ljubljano, bosta na odprtju fotografske razstave Najlepše mesto na svetu skušala pojasniti Matjaž Rušt in Robert Marin, avtorja istoimenskega fotobloga, na katerem že več let objavljata urbane prizore iz prestolnice. Za berlinsko postavitev sta pripravila nov izbor fotografij Ljubljane, ki bodo v prostorih kina Sputnik na ogled do 10. januarja.

Petkov večer v kinu Sputnik bo sklenil koncert Nika Novaka, ki bo predstavil novo glasbeno zbirko, ki bo v teh dneh izšla pri založbi ŠKUC, so sporočili iz SFC.

V soboto bodo na programu kratki filmi po izboru ekipe Festivala kratkega filma Ljubljana (FeKK): Fundamenti Petra Cerovška, Sčasoma Arona Horvatha, Dere sen jas mali bija Tine Ščavničar, film Nežka Gaje Möderndorfer, Soma Sandre Jovanovske, Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš v režiji Ester Ivakić, Mašina Spomina Kristine Kokalj in Poslednji dan Rudolfa Nietscheja, ki ga je režiral Blaž Kutin.

Režiserke in režiserji kratkih filmov bodo po projekciji odgovarjali na vprašanja občinstva. Sledil bo celovečerec Posledice Darka Štanteta. Večkrat nagrajene drama o odraščanju v vzgojnem zavodu je dobitnica vesne za najboljšo režijo, glavno in stransko moško vlogo ter nagrade občinstva in nagrade žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark 2018.

V nedeljo bo čas za poezijo z Lidijo Dimkovsko in Juretom Jakobom, ki bosta predstavila sveža nemška prevoda svojih pesniških zbirk - Lidija Dimkovska zbirko Črno na belem, ki je izšla pri nemški založbi Parasitenpresse, Jakob pa zbirko Delci dela, ki je izšla v mednarodni zbirki Litterae SLovenicae Društva slovenskih pisateljev. Pesniško branje bo dopolnil glasbeni film Ostanki - izpovedi duhovom Matevža Jermana in Nika Novaka.

Ob festivalu, ki se bo sklenil v nedeljo s celovečercem Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni, bosta v kinu Sputnik v teh dneh prikazana še film Bog obstaja, ime ji je Petrunija Teone Strugar Mitevske, ki je slovenska manjšinska koprodukcija, ter film Lara, ki ga podpisuje Jan Ole Gerster, scenarij pa je napisal slovenski ustvarjalec Blaž Kutin.