Novaya scena

FOTO: Onjegin ima demona, Mojster pa Margareto

Vito Tofaj
27. 8. 2019, 21.11
Deli članek:

Kralje menjajo, kraljica ostaja: v prvem muzikalu je blestel Ivan Ožogin, v drugem Grigorij Novicki: a Teona Dolnikova je nesporna kraljica obeh.

Vito Tofaj
Drugi muzikal v izvedbi istega gledališča, Mojster in Margareta, je bil odličen!

Zakaj toliko, ne le v Sloveniji, ampak v svetu za zdaj neznanih imen?

Preprosto. Če bi katerikoli od omenjenih živel v Ameriki in nastopal na Broadwayu, bi se njegove police šibile pod težo najprestižnejše ameriške gledališke nagrade tony – ne le ene. Tako pa člani gledališča LDM Novaya scena pod vodstvom Irine Afanasjeve orjejo ledino le v Rusiji. A če duri proti vrhu svetovnega glasbenega teatra še niso popolnoma odprte, so prav gotovo dovolj, da se lahko začnejo proti njemu vzpenjati.

Vito Tofaj
V vrhunski predstavi je vrhunsko odigral vlogo Onjegina ruski igralec Ivan Ožogin.

Mojstrovini

Predstavi Onjeginov demon in Mojster in Margareta v Ljubljani sta mojstrovini. Ne le zaradi odlične igralske zasedbe – Teono Dolnikovo primerjajo z Mariah Carey in Adele –, ampak tudi zaradi posebnih učinkov (glasba je »sekala« iz zvočnikov iz vseh kotov Križank) in interaktivne izvedbe, saj se del predstave odvija med gledalci, ki bi se jih lahko tudi dotaknili. A se jih ne. Vseh se je zagotovo »dotaknil« že prvi muzikal, saj so nam zagotovili – ko smo jih srečali še na drugem, Mojster in Margareta –, da obiska le-tega niso načrtovali. In ne nazadnje, muzikala so prvič predstavili zunaj Rusije. Nič čudnega torej, da sta vzbudila zanimanje našega občinstva, hkrati pa sta v Ljubljano privabila tudi tuje novinarje, kar se, vemo, le redko zgodi. Ne, niso ostali ravnodušni. To ni uspelo nikomur. No, žal pa se je med predstavo Mojster in Margareta vseh »dotaknil« tudi dež ... in nekateri, sicer redki, so zato predstavo zapustili predčasno. Škoda. Zagotovo je vredna tistega enega mokrega lasu … in par kapljic na obleki. Po drugi strani pa … ekipa ruskega gledališča se bo v Slovenijo, glede na odziv, vrnila. Do takrat pa bo Križanke prav gotovo že pokrivala streha.