Zmagovalka World Press Photo

Jokajoča malčica iz Hondurasa obkrožila svet in prinesla zmago fotografu

T.L./STA
12. 4. 2019, 15.15
Posodobljeno: 12. 4. 2019, 15.17
Deli članek:

Fotografija je sprožila ogorčenje javnosti nad ameriško politike ločevanja otrok od staršev, ki so nezakonito vstopili v ZDA.

John Moore/Word Press Photo
Zmagovalna fotografija Johna Moora

Organizacija World Press Photo je za zmagovalca mednarodnega fotografskega natečaja izbrala delo fotografa družbe Getty Images Johna Moora. Na zmagovalni fotografiji iz leta 2018 je malčica, ki joče, medtem ko jo ameriški obmejni policisti z mamo vodijo v pripor. Zmagovalno fotografijo so izbrali med več kot 78.800 poslanimi deli.

Fotografija jokajoče malčice iz Hondurasa je obkrožila svet in sprožila ogorčenje javnosti nad ameriško politike ločevanja otrok od staršev, ki so nezakonito vstopili v ZDA.

Ameriška obmejna policija je sicer po objavi fotografije sporočila, da na njej uprizorjeni mati in hči nista bili ločeni. Ameriški predsednik Donald Trump pa je v torek izjavil, da ne bo nadaljeval politike ločevanja migrantskih staršev od njihovih otrok, a vztrajal, da je ta politika pomagala pri preprečevanju nezakonitih prestopov meje.

Po mnenju sodnikov fotografija, ki je bila posneta po nezakonitem prehodu meje, "prikazuje drugačno vrsto nasilja, ki je psihološka". Prav tako menijo, da je ogorčenje javnosti junija lani vodilo v spremembo ameriške politike ločevanja migrantskih otrok in staršev.

"Zame je bila to priložnost, da pokažem pogled na človeštvo, ki je pogosto omenjen samo kot statistika," je Moore dejal ob podelitvi nagrad v Amsterdamu.

 4738 fotografov in 78.801 fotografij

Za najboljšo novinarsko fotografsko zgodbo leta so sodniki izbrali delo nizozemsko-švedskega fotografa Pietera Tena Hoopena, ki prikazuje migrantsko karavano, ki je sredi oktobra 2018 potovala od Hondurasa do ameriške meje.

Na enega izmed od najbolj prestižnih fotografskih natečajev se je prijavilo 4738 fotografov z vsega sveta, ki so poslali 78.801 fotografijo. World Press Photo podeljuje nagrade v več kategorijah, med nagrajenimi fotografijami pa so pogosto prizori stiske ljudi na vojnih in drugih kriznih območjih.