Kultura

Izbrisana Mihe Mazzinija se iz Beograda vrača z nagrado za najboljši scenarij

nn
5. 3. 2019, 09.30
Posodobljeno: 5. 3. 2019, 09.32
Deli članek:

»Mazzini je nagrajen zaradi briljantnega prepleta travmatičnega in absurdnega zgodovinskega ozadja z bitko ženske, ki se je odločila, da ne bo ostala nevidna.«

FEST
Podelitev nagrade FEST.

S temi besedami je žirija filmskega festivala FEST v Beogradu izročila nagrado za najboljši scenarij v kategorij Srbija in prijatelji filmu Izbrisana, ki si ga lahko te dni ogledate v kinematografih širom Slovenije.

Na prestižnem festivalu FEST, ki je v Beogradu potekal med 22. februarjem in 3. marcem 2019, se je predstavilo 125 filmov, med katerimi so bili tako nagrajenci različnih mednarodnih festivalov, nominiranci za oskarja in holivudske uspešnice, kot tudi avtorski filmi, dokumentarci in druga dela, ki jih je občinstvo lahko videlo samo ob tej priložnosti.

Film je nastal s časovnim zamikom, saj je iskanje denarja za snemanje vzelo veliko časa. »Od prve verzije scenarija je minilo kar deset let. Od samega začetka sem želel, da zgodba ni biografska, ampak da iz več različnih osebnih zgodb in usod sestavimo en lik,« je dejal scenarist in režiser Miha Mazzini.

Producent Frenk Celarc je povedal, da je po prebranem scenariju ugotovil, da je zgodbo treba pokazati celemu svetu, ne le Slovencem. »Nato smo začeli z zbiranjem iz raznih evropskih fondov. Veliko ljudi je bilo treba zbrati, da se je sestavila prava ekipa. Ponosen sem na ta projekt,« je še dodal Celarc.

Sebastijan Cavazza je svoj lik Aninega ljubimca opisal kot del mozaika, ki prikazuje sistem: »Ana pride k njemu po pomoč, a on ji ne pomaga. Ponuja ji denar, saj je to njegov način delovanja. Otrok je njegov, ampak on je egoist. Saj bi ji želel pomagati, a trenutno mu to ne ustreza.«