V starosti 89 let je v četrtek na svojem domu v New Yorku umrl ameriški dirigent, skladatelj in pianist nemškega rodu Andre Previn. Bil je eden najbolj cenjenih dirigentov Londonskega simfoničnega orkestra in direktor filharmoničnega orkestra v Los Angelesu. Pomemben pečat je pustil tudi v filmski glasbi. Za svoje delo je prejel štiri oskarje.

Previn se je kot Andreas Ludwig Priwin rodil 6. aprila 1929 v Berlinu. Leta 1938 je z družino pred nacisti emigriral v ZDA in 1943 postal ameriški državljan. Že v mladih letih je bil nadarjen jazzovski pianist. Kot skladatelj in aranžer je do leta 1960 sodeloval s filmsko producentsko hišo MGM, kasneje je pisal filmsko glasbo tudi za druge družbe.

Ameriška akademija filmskih umetnosti ga je štirikrat nagradila z oskarjem, in sicer za filme Gigi (1958), Porgy and Bess (1959), Sladka Irma (1963) in My Fair Lady (1964).

Vzporedno z ustvarjanjem filmske glasbe se je uveljavil kot jazzovski in klasični pianist in dirigent. V letih 1967-70 je bil dirigent simfoničnega orkestra v Houstonu, v letih 1968-79 Londonskega simfoničnega orkestra, v letih 1976-85 simfoničnega orkestra v Pittsburghu in v letih 1985-87 filharmoničnega orkestra v Londonu. V letih 1985-90 je bil direktor filharmoničnega orkestra v Los Angelesu.

V Londonskem simfoničnem orkestru so v sporočilu za javnost zapisali, da so "globoko užaloščeni" ob smrti svojega zaslužnega dirigenta ter poudarili, da ga bodo zelo pogrešali ter da jim bo ostal v lepem spominu.

Mia Farrow_ Andre Previn
Profimedia
Mia Farrow in Andre Previn

Za svoje delo je poleg 11 nominacij za oskarja in štirih zlatih kipcev prejel še številne druge nagrade in priznanja. Med drugim deset grammyjev, vključno z grammyjem za življenjsko delo, ki mu ga je Ameriška diskografska akademija podelila leta 2009.

Znan je bil tudi po svojem zasebnem življenju, saj je bil poročen petkrat, med drugim z igralko in aktivistko Mio Farrow, s katero sta imela tri otroke, tri otroke sta tudi posvojila.