Ivo Gregurević

Poslovil se je hrvaški igralski zvezdnik

J.P./STA
3. 1. 2019, 10.27
Posodobljeno: 3. 1. 2019, 14.07
Deli članek:

Hrvaško javnost je v sredo zvečer pretresla novica o nepričakovani smrti priljubljenega dramskega umetnika in igralca Iva Gregurevića, ki je zaznamoval sodobno hrvaško igralsko sceno.

Facebook
Ivo Gregurević

Ivo Gregurević je odigral vrsto opaženih vlog v več kot 100 hrvaških filmih, gledaliških predstavah in televizijskih nadaljevankah.

Med največjimi

Gregurević je v najožji izbiri največjih hrvaških igralcev v družbi z Borisom Dvornikom, Fabijanom Šovagovićem in Ivico Vidovićem, je danes ocenil Jutarnji list, ki spominja, da je veliki hrvaški igralec v zadnjih letih pri svojemu delu čutil posledice možganske kapi, ki jo je prestal leta 2007.

Rodil se je leta 1952 v okolici Orašja v Bosni in Hercegovini. Študiral je na akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu, prvo opaženo filmsko vlogo je odigral v celovečercu Ne nagibaj se ven režiserja Bogdana Žižića leta 1977, ko je pozornost pridobil tudi z vlogo v celovečercu Mećava režiserja Antuna Vrdoljka.

Morda njegova najboljša vloga je bila v celovečercu Čaruga režiserja Rajka Grlića iz leta 1991, v katerem je poleg naslovne vloge znanega slavonskega roparja Jova Stanisavljevića Čaruga odigral tudi eno izmed ženskih vlog. Še nedavno pa je snemal vlogo v novem filmu režiserja Ivana Gorana Viteza Dopunska nastava.

Televizijsko občinstvo je osvojil z vlogo mladega smetarja Netjaka v znani nadaljevanki Velo misto, ki jo je režiser Joakim Marušić snemal med letoma 1979 in 1981. Nosilne vloge je imel v sodobnih hrvaških televizijskih nadaljevankah.

Od leta 1986 je bil redni član Drame zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča (HNK), v katerem se ga spomnijo po vlogah v delih Shakespeara, Čehova, Gogolja, Krleže in Držića.

Nastopil je v več kot 90 filmov in približno 20 televizijskih nadaljevankah ter okoli 30 gledaliških predstavah. Med njegovimi zadnjimi je bila, denimo, vloga v filmski drami Moški ne jočejo bosanskega režiserja Alena Drljevića.

Gregurević je prejel več prestižnih igralskih, filmskih in gledaliških nagrad, med drugimi tudi državno nagrado Vladimir Nazor za dosežke na filmu. Leta 1995 je ustanovil festival Dnevi hrvaškega filma v Orašju.