Legendarni režiser

Slovo Bernarda Bertoluccija, usoden je bil rak

T.L.
26. 11. 2018, 09.47
Posodobljeno: 26. 11. 2018, 10.15
Deli članek:

Umrl je danes zjutraj.

Profimedia
Bernardo Bertolucci

Italijanski mediji poročajo, da je danes zjutraj umrl legendarni filmski režiser Bernardo Bertolucci. Star je bil 77 let, umrl pa naj bi danes zjutraj okoli 7. ure. Za režiserja kultnih filmov (Zadnji tango v Parizu, Zadnji kitajski cesar, Konformist, Sanjači ...) je bil usoden rak. Več kot desetletje je bil po neuspešni operaciji hernije priklenjen na invalidski voziček in ni mogel samostojno hoditi.

Bertolucci velja za enega največjih ustvarjalcev svojega časa, deloval pa je tako v Evropi kot tudi v Hollywoodu. V filmskih stvaritvah pa je raziskoval politične, seksualne in zgodovinske teme. Njegov odnos s filmskimi studii je beležil vzpone in padce. Enako je bilo z odnosom, ki ga je imel z igralci. Med snemanji je veljal za nepopustljivega, pred leti pa je Hollywood šokiral s priznanjem, da igralka Maria Schneider na snemanju zadnjega tanga v Parizu ni vedela, da jo bo Marlon Brando posilil z uporabo masla. 

Kot del italijanskega novega vala začetek njegove kariere sega v šestdesta leta prejšnjega stoletja. Skok v Hollywood se je zgodil z leta 1987 posnetim filmom Zadnji kitajski cesar, ki je bil nagrajen z devetimi oskarji, dva od teh  - za najboljši film in najboljšo režijo - pa sta romala tudi v Bertoluccijeve roke.