Cankarjev dom

Danes še zadnja priložnost za obisk Slovenskega knjižnega sejma

STA/B.K.
25. 11. 2018, 09.13
Posodobljeno: 25. 11. 2018, 20.27
Deli članek:

Ljubitelji knjig imajo danes še zadnji dan priložnost, da obiščejo 34. slovenski knjižni sejem v Cankarjevem domu (CD).

STA
34. slovenski knjižni sejem

Sejem so organizatorji navezali na stoletnico smrti pisatelja Ivana Cankarja in v obsežen program umestili okoli 300 dogodkov. Zvečer bo sejem sklenil pogovor med Slobodanom Šnajderjem in Dušanom Jovanovićem v Klubu CD.

Predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol je pred zadnjim sejemskim dnem povedal, da v Cankarjevem domu "v zraku trepeta od pogovorov o knjigah". Ocenjuje, da je letošnja izdaja pritegnila več mladih, veliko je šolarjev, kar jih veseli. Menijo namreč, da bodo otroci, ki se bodo na sejmu "okužili z virusom branja", pozneje brali vse življenje. "In to je cilj knjižnega sejma, da navduši obiskovalce za branje, da ljudem vrne knjigo," je poudaril.

Dogajanje poteka na sedmih odrih, pri čemer je po Kafolovih besedah srce sejma Pisateljski oder. Kljub tolikim prizoriščem ter po tudi do šestim vzporednim dogodkom opažajo, da so prizorišča polna, da je torej na sejmu dovolj ljudi in da program ni preobsežen. Ocenjujejo, da bo do konca sejma prireditev obiskalo okoli 30.000 obiskovalcev, od tega 8000 mladih.

Opoldne bodo v Debatni kavarni petič podelili edino slovensko knjižno nagrado, ki ni žanrsko zamejena - nagrado knjiga leta. Zanjo so nominirane knjige 80ta: desetletje mladih (Žiga Valetič), Ivan Cankar: podobe iz življenja (Blaž Vujnik, Zoran Smiljanić), Novi Maribor (Primož Premzl), Drobtine iz mišje doline (Anja Štefan, Alenka Sottler) in Saj grem samo mimo - Razglednice Aleša Debeljaka (Erica Johnson Debeljak, Nela Malečkar).

Na zaključni prireditvi ob 19. uri v Klubu CD pa se bosta pogovarjala avtorja in prijatelja Slobodan Šnajder in Dušan Jovanović. Z dogodkom bodo obenem obeležili 10 let mreže Traduki, katere ustanovna članica je tudi Slovenija, ter deset let delovanja Javne agencije za knjigo RS.

Na sejmu letos sodeluje 106 razstavljavcev. Letošnja izdaja je gostila tudi nekaj velikih literarnih imen iz tujine: bookerjevega nagrajenca Roddyja Doylea, Goncourtovo nagrajenko Marie NDiaye in madžarskega pisatelja Petra Nadasa. Madžarska je tudi častna gostja sejma. V sodelovanju z Balassijevem inštitutom v Ljubljani se predstavlja z najrazličnejših vidikov, ne le z literaturo, ampak tudi s filmom, glasbo, plesom in kulinariko.

Na sejmu bodo podelili deset nagrad. Schwentnerjevo nagrado, najvišje priznanje za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu, so na odprtju podelili uredniku Tinetu Logarju.