Kultura

Arne Hodalič v drugačni luči

nn
19. 11. 2018, 10.18
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 14.50
Deli članek:

Odprtje razstava znanega slovenskega fotografa Arneja Hodaliča bo v četrtek v AS Galeriji na Dunajski cesti 63 v Ljubljani.

Mediaspeed
Arne Hodalič

Pred natanko tridesetimi leti se je fotograf Arne Hodalič prvič odpravil v Indijo. Tja se redno vrača, saj mu je prav Indija največji navdih, ali kot pravi sam, zanj edina prava fotografska izkušnja. Tu so nastale njegove najbolj ikonične fotografije. V vseh teh letih se mu je nabralo na tisoče fotografij, ki so pozabljene obležale med prašnimi plastmi spominov in davnih vtisov. Prav zato se je za okroglo obletnico odločil, da bo v AS Galeriji zavarovalnice Adriatic Slovenica razstavil pozabljene fotografije o prostoru, ki mu sam reče kar moja Indija.

Na razstavi, ki bo v AS Galeriji na ogled od 22. novembra dalje, spoznamo Arneje Hodaliča v malce drugačni luči, kot smo vajeni. To pot ne gre za fotoreportažne zgodbe, ki nas opozarjajo na stvari (dejstva), ki jih mogoče ne želimo ali celo nočemo videti, ampak gre za fotografije, ki stremijo k umetniškemu izrazu. Fotografije so v črno-beli in barvni tehniki. Predmet njegovega zanimanja je svet, ki ga s fotoaparatom lovi v objektiv. Zgodbe niso režirane, ampak so fotografirane v pravem trenutku. Fotografske zgodbe prikazujejo prizore v naravi, ljudi v vsakdanjem življenju, kulturne posebnosti, praznovanja, arhitekturo …