Kraljica soula Aretha Franklin je umrla 16. avgusta, to pa je tudi datum, ko je svet izgubil še eno veliko ime glasbenega sveta: Elvisa Presleya, kralja rock'n'rolla. Elvis, ki je sicer umrl zaradu srčnega napada, je bil precej mlajši od Arethe in je bil star komaj 42 let.

Vest o smrti glasbene ikone Arethe Franklin odmeva v svetu, vse od politike do zabavne industrije. Odzivi so si enotni v misli, da je pevka dala izjemen pečat ameriški kulturi v najširšem pomenu te besede.

Pevka Barbra Streisand je tvitnila, da Aretha ni bila le izjemna pevka, temveč tudi izjemno vplivna osebnost v boju za državljanske pravice.

Pevec Paul McCartney v svojem tvitu med drugim sporoča, da naj si ljudje vzamejo čas in se v mislih zahvalijo za izjemno življenje Arethe Franklin, "kraljice naših src, ki nas je vse navdihovala vrsto let". Tudi nekdanji Beatle se je spomnil tako njene izjemne glasbene kot tudi človeške plati.

aretha franklin
Profimedia
Kraljica soula.

Tvit Eltona Johna med drugim obsega misel "Kraljica je mrtva. Naj živi Kraljica".

Ameriški predsednik Donald Trump je zapisal: "Kraljica soula Aretha Franklin je mrtva. Bila je krasna ženska z božjim darom - glasom. Pogrešali jo bomo."

Tudi zakonca Obama sta se z daljšima zapisoma spomnila pevke in aktivistke.

Politik in borec za državljanske pravice Jesse Jackson je za lokalno televizijo povedal, da je svet danes izgubil veliko glasbe. "Nikoli ni nehala služiti, nikoli ni nehala skrbeti, nikoli ni nehala deliti," je tudi dejal Jackson.

Na smrt sta se odzvala tudi Bill in Hillary Clinton. "S Hillary žalujeva za najino prijateljico Aretho Franklin, ki je bila eden največjih državnih zakladov," je zapisal nekdanji ameriški predsednik. Franklinovo, ki je pela tudi na njegovi inavguraciji, je opisal kot elegantno, milo in brezkompromisno v svoji umetnosti.

Aretha Franklin je po večletnem boju z rakom umrla danes v starosti 76 let.