Na svojem domu v Detroitu je za posledicami raka na trebušni slinavki umrla svetovna glasbena ikona Aretha Franklin, je po pisanju ameriških medijev danes sporočila pevkina publicistka. Stara je bila 76 let. V svoji več desetletij dolgi karieri je kraljica soula nanizala mnoge uspešnice, kot sta Respect in (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

Da je pevka v slabem stanju, obkrožena s svojci, ki prosijo za molitve in zasebnost, je v ponedeljek na spletni strani Showbiz 411 sporočil družinski prijatelj in novinar Roger Friedman. Nato so se oglasili še drugi, med njimi novinar NBC Harry Hairston, novico je potrdil tudi lokalni medij The Detroit News, ki je poročal, da je glasbenica v oskrbi hospica na svojem domu.

Pevka je imela več let zdravstvene težave. Spopadala se je z alkoholizmom in odvečnimi kilogram, pred osmimi leti pa naj bi ji odkrili raka na trebušni slinavki. V minulih letih je odpovedala že več nastopov, te so ji odsvetovali tudi njeni zdravniki. Lani je zaradi zdravja napovedala skorajšnjo upokojitev.

Glasbenica je v svoji karieri osvojila 18 nagrad grammy, pela pa je tudi na treh predsedniških inavguracijah.

Dobitnica 18 nagrad grammy, vključno z nagrado za življenjske dosežke, je bila ena najbolje prodajanih glasbenic vseh časov in leta 1987 kot prva ženska sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla v Clevelandu. Med njenimi znanimi pesmimi so še I Say a Little Prayer, Chain of Fools in Think. Izdala je 42 studijskih albumov.

Aretha Franklin je svoj zadnji album A Brand New Me izdala lani. Novembra tega leta je tudi zadnjič nastopila, in sicer v New Yorku na 25. obletnici fundacije, ki se bori proti aidsu, Eltona Johna. Zadnji javni nastop je sicer imela v Filadelfiji avgusta lani.

Sicer pa je leta 1968 pela na pogrebu ubitega borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega (Precious Lord, Take My Hand), leta 1977 je na inavguracijski gala prireditvi Jimmyja Carterja zapela God Bless America, na inavguraciji Billa Clintona leta 1993 je zapela I Dreamed a Dream, na inavguraciji Baracka Obame leta 2009 pa My Country 'Tis of Thee. Leta 2006 je na finalu ameriškega nogometa super bowl pela himno Star-Spangled Banner.

aretha franklin 1
Profimedia
Kraljica soula se je poslovila.

Poleg 18 grammyjev je osvojila tudi številne druge nagrade. George Bush mlajši ji je podelil predsedniško medaljo svobode, najvišje ameriško civilno odlikovanje, dobila je svojo zvezdo na pločniku slavnih Hollywooda, bila pa je tudi prva ženska, sprejeta v hišo slavnih Rock and Rolla.  Pevka je napisala avtobiografijo z naslovom Aretha: From These Roots, ustanovila je svojo lastno glasbeno založniško hišo Aretha's Records, preizkusila se je tudi v filmu. V glasbenem filmu The Blues Brothers je igrala Mrs Murphy.

Temnopolta pevka, ki je začela z gospelom, nato pa svojo pevsko pot razširila z rhythm and bluesom, jazzom in soulom, si je že konec 60. let prejšnjega stoletja prislužila naziv kraljica soula.

Rodila se je 25. marca 1942 v Memphisu, otroštvo pa je preživela v Detroitu. Starša sta se ločila in Aretha Franklin je med šolskim letom živela z očetom, baptističnim pridigarjem Clarencom La Vaughnom, počitnice pa je preživela z mamo Barbaro Franklin. Tako oče kot mati sta bila pevca gospelov in hči je podedovala nadarjenost za glasbo.

V mladosti je igrala tudi klavir v očetovi cerkvi New Bethel. Igranja se je naučila sama, brez poznavanja not. Veliko kasneje leta 1998 pa je študirala klavir na znani glasbeni šoli Juilliard v New Yorku. Mama ji je umrla že leta 1952, oče pa leta 1984 potem, ko je bil pet let v komi, ker so ga hudo ranili vlomilci.

Poročena je bila dvakrat in sicer od leta 1961 do 1969 s Tedom Whitom in od leta 1978 do leta 1984 z Glynom Turmanom. Obe poroki sta se končali z ločitvijo, dobila pa je štiri sinove.