Mobilna verzija
08:56 20. avgust 2018

Umrl je legendarni igralec Demeter Bitenc

R.T.
0 Posodobljeno: 18:17 / 22.4.2018

V zavidljivi starosti se je poslovil filmski, televizijski in gledališki igralec Demeter Bitenc. Julija bi dopolnil 96 let.

bitenc

Demeter Bitenc je leta 2017 na podellitvi žarometov prejel nagrado za medijsko legendo. Foto: Mediaspeed

Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji. V sedemdesetletni karieri je ustvaril več kot 230 gledaliških in filmskih vlog, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija.

Bitenc, rojen 21. julija 1922 v Ljubljani, je otroštvo in mladost preživel na Gorenjskem. Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani, a se je že v času študija navdušil nad gledališčem, filmom in igralstvom. Med vojno je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkem igralcu in režiserju Slavku Janu in leta 1943 opravil avdicijo za sprejem v ansambel ljubljanske Drame. Po koncu vojne je zaključil še štiri semestre na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani.

Med letoma 1943 in 1954 je bil član SNG Drama Ljubljana, nato pa je odšel v Hrvaško narodno gledališče na Reko, kjer je deloval do leta 1958. Za tem je nekaj časa ustvarjal v Beogradu ter v SLG Celje. Kot je pojasnil v enem od intervjujev za STA, je imel v Drami nekaj ljubezenskih afer, kar je postalo problematično, zato se je odločil, da gre. Za zamenjavo gledališča je moral dobiti dovoljenje republiškega sekretariata za kulturo.

Prvo, kratko filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečernem filmu Franceta Štiglica Na svoji zemlji leta 1948, pravi filmski debi pa je doživel leta 1959 s stransko vlogo nemškega oficirja v filmu Dobri stari pianino. V naslednjem desetletju je posnel skoraj 40 koprodukcijskih filmov, ki so jih tuji producenti snemali v tedanji Jugoslaviji. Pogosto je nastopal v uniformah nemških vojakov.

Demeter Bitenc_Rade Šerbedžija

Legendi se srečata: Demeter Bitenc in Rade Šerbedžija. Foto: Vito Tofej

Zaigral je v več kot 40 slovenskih filmih, druge vloge je imel v filmih jugoslovanskih republik ter v koprodukcijah. Nastopal je v stranskih in epizodnih vlogah, pogosto v vlogah negativnih likov, edino naslovno vlogo je odigral v zgodovinski drami Roberta Maurija z naslovom Rabanek, vražji gusar leta 1963.

Zelo bogat je tudi igralčev televizijski opus, ki obsega več kot 80 filmov in serij, nastalih v produkciji slovenske televizije, v produkciji drugih jugoslovanskih republik ter tujih televizijskih hiš, ki so snemale v nekdanji Jugoslaviji, so zapisali v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, ki mu je lani posvetil tradicionalno prireditev Poklon v muzeju.

Igralec je leta 2007 prejel nagrado za medijsko legendo, bil je reden gost na družabnih dogodkih.

demeter bitenc, borut pahor

Predsednik Borut Pahor podeljuje nagrado Demetru Bitencu. Foto: Mare Vavpotič/M24

Demeter Bitenc

Demeter Bitenc je bil eden najbolj prepoznavnih slovenskih igralcev. Foto: M24.si

Katarina Čas, Demeter Bitenc

Igralca in dobitnika žarometa, Katarina Čas in Demeter Bitenc. Foto: Mare Vavpotič/M24

Zarometi - 12 OBREZ

Zvezde pod klobuki13

Demeter Bitenc in Majda Pintar. Foto: Mare Vavpotič/M24.si

Demeter Bitenc_Rade Šerbedžija

Legendi se srečata: Demeter Bitenc in Rade Šerbedžija. Foto: Vito Tofej

burana 07

Igralec Demeter Bitenc. Foto: Vito Tofaj

Značke: demeter-bitenc , igralec , smrt

Vaš prispevek