Enakopravnost

Novi slovenski film ali boj z mlini na veter

Vito Tofaj / Novice Svet24
11. 3. 2018, 16.00
Deli članek:

Predvolilna kampanja ob referendumu o izenačitvi zakonskih zvez leta 2015 se je dotaknila vseh. Najbolj so bili »pametni« oni, ki se jih zakon ne bi dotaknil.

Vito Tofaj
Za režijo in fotografijo pri velikem projektu, filmu Odraščanje, stojita Siniša Gačić in Dominik Mencej

Le kdo se referenduma ne spomni? Tako burne razprave o pravzaprav osnovni človekovi pravici – živeti, poročiti se s tistim, ki ga ljubiš – je razgalila najgrše človeške lastnosti. In njegove najlepše …

Daja in Jedrt, mami takrat štirimesečnega Tiborja, sta se podali v boj proti diskriminaciji družine in s tem svojo zvezo, tudi starševstvo – torej zasebno življenje –, postavili pred oči javnosti. In postali ogledalo njenih značajev. Mnogi še vedno ne razumejo, kako se lahko tisti, ki so bili proti, pogledajo v ogledalo. Odsev v njem namreč ni lep.

Vito Tofaj
Direktor Agencije Glasilka Vlado Mihajlovič in Slavko Gačić, oče Siniše Gačića; očeta in sina nismo fotografirali, saj Siniša ni navdušen nad »družabnimi« fotografijami.

PROTI MLINOM

Boj je bil, kar je vedela večina, a se je vanj vseeno podala z žarom, vnaprej izgubljen. Tu je na področju enakopravnosti – lahko dodamo »žal« – Slovenija. Toda vseeno je bila to le ena od bitk. Vojna še traja, le akterji si morajo oddahniti. Nabrati novih moči. No, dogajanje pred referendumom sta s kamero izjemno ujela in umestila v film Siniša Gačić in Dominik Mencej, ki jima je občinstvo na premieri v ljubljanskem Kinodvoru namenilo stoječe ovacije. Kot tudi ekipi seveda. In te si tudi zaslužijo.

Vito Tofaj
Premiera, ki se je ni smelo zamuditi; voditeljica in TV-legenda Miša Molk, režiser Karpo Godina in žena Darja Hlavka Godina, glasbena opremljevalka.

DAJA, JEDRT, TIBOR

Pravzaprav si jih zaslužijo vsi, tudi ali predvsem Daja in Jedrt – resnici na ljubo takrat štirimesečni Tibor še ni vedel, kaj se okoli njega dogaja –, ki sta se postavili na prvo bojno črto. Žal na premiero nista mogli priti in s(m)o ju pogrešali. A bi bilo po drugi strani najboljše, če bi si njihovo življenje vsi pogledali skozi oči filmske kamere. Morda predvsem tisti, ki so »proti«. Ti mislijo, da se borijo »za« najpomembnejše vrednote, toda v resnici se borijo proti najlepši – ljubezni.

Vito Tofaj
Ivana Angelova, zaročenka Siniše Gačića, in koproducent filma Odraščanje Teo Rižna

Vito Tofaj
Andrej Kramer, Zlata Kramer, Janez Pirc in Nejc Sedej.