Slovo

Umrl Jože "Pepi" Dekleva

T.L./STA
28. 1. 2018, 18.32
Posodobljeno: 28. 1. 2018, 18.34
Deli članek:

Bil je eden izmed najbolj uglednih jugoslovanskih, slovenskih in svetovnih športnih novinarjev.

Novice Svet24

Le teden dni pred 88. rojstnim dnevom je umrl Jože "Pepi" Dekleva, eden izmed najbolj uglednih jugoslovanskih, slovenskih in svetovnih športnih novinarjev, poroča spletna stran časnika Delo.

Izučeni frizer, po izobrazbi pravnik (nekaj časa je bil sodnik za prekrške v Domžalah), po srcu in poklicu pa novinar, je bil zapisan alpskemu smučanju, saj je bil navsezadnje tudi sam smučar. Novinarsko pot je prehodil od kurirja pri Poletu, do poročevalca pri Dnevniku (zaposlil se je leta 1953) in Tanjugu do komentatorja in urednika pri Delu, kjer je sicer začel pisati leta 1961.

Poročal z dvanajstih olimpijskih iger

V 55 letih novinarstva je v Ljubljani rojeni Dekleva poročal z dvanajstih olimpijskih iger, osmih zimskih in štirih letnih, napisal je tudi nekaj knjig.

Svetovni pokal alpskih smučarjev je spremljal od prve tekme naprej leta 1968. Najraje je seveda pisal o slovenskih reprezentantih - od Tineta Muleja, Janka Štefeta, bratov Matevža in Slavka Lukanca, Ludviga Dorniga, Andreja Lakote, Andreja in Mirka Klinarja, Blaža Jakopiča in Mirana Gašperšiča do prvega zlatega rodu Bojana Križaja, Roka Petroviča, Borisa Strela, Jureta Franka in Tomaža Čižmana.

Življenjsko pot si je delil s smučarsko reprezentantko Kristo Fanedl, po njegovih stopinjah pa sta v novinarstvo odšla tudi njegov sin Andrej in nečak Peter Lovšin.