Kultura

Preplet tradicionalnega flamenka in sodobnega plesa.

K.M.
20. 12. 2017, 20.00
Posodobljeno: 21. 12. 2017, 11.47
Deli članek:

Slovenka tradicionalni flamenko združuje z modernim pristopom

Foto: Tomaž Zajelšnik
Utrinek iz predstave.

Cikel plesno-glasbenih koncertov flamenka Noches de tablao se od leta 2017 poslavlja s posebnim prazničnim programom. Znova ga lahko doživite v prostorih butičnega gledališča Pocket Teater Studio v starem mestnem jedru Ljubljane, kjer bo v četrtek, 21.,in petek, 22. decembra, ob 20:30 na sporedu SACAI, predstava Urške Centa, v kateri tradicionalni flamenko združuje z modernejšimi umetniškimi praktikami.

V predstavi Sacai se avtorica ukvarja s problemom sodobnega, egocentrično naravnanega človeka in njegove samote. Njegove subjektivne percepcije, ki temeljijo na principu "adaequatio intellectus et rei", ga ograjujejo v svet samozadostnosti in rigidnosti in vodijo v zaslepljenost in nezmožnost sočutne interakcije s sočlovekom. Oči vidijo samo tisto, kar želijo videti, um razume samo tisto, v kar hoče verjeti.

Predstava Urške Centa z živo glasbo španskega pevca Ángela Lópeza de Tora in domačega kitarista Vita Marenčeta si poleg izrazne moči tradicionalnega flamenka ter sodobnega plesa svojo pot do občinstva utira tudi preko vizualnih impresij v avtorstvu mladega umetnika Claudija Sovreta Miklja, ki občinstvu predstavljajo idejo opazovanja 'resnice' skozi kalejdoskop.

Foto: Urška Boljkovac
Utrinek iz predstave.

Koncept, koreografija in ples: Urška Centa
Glasba: Ángel López de Toro, Vito Marenče
Video instalacija: Claudi Sovre Mikelj

Produkcija: Plesno kulturno društvo CoraViento
Koprodukcija: Pocket Teater Studio
Podpora: Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije