Mobilna verzija
13:41 21. april 2018

FOTO: Tako so se za vedno poslovili od igralca Jerneja Šugmana

R.T. Ljubljana
29 Posodobljeno: 16:04 / 15.12.2017

Preminulega gledališkega in televizijske igralca so pokopali z vojaškimi častmi.

Jernej Šugman

Pokopali so ga z vojaškimi častmi. Foto: Bobo

Igralca, ki je zaradi srčne kapi umrl v nedeljo v 49. letu starosti, so ob 14.30 pokopali na ljubljanskih Žalah. Državni pogreb z vojaškimi častmi je organizirala vlada, ki je na seji v sredo sprejela sklep, da preminulega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana pokopljejo z vojaškimi častmi.

Nepozabljiv

Šugman, eden najvidnejših članov ljubljanske Drame je ustvaril več kot 80 gledaliških vlog, od tega 77 v Drami, ter številne filmske in televizijske vloge.

Poosebil je vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Bil je Baal, Hamlet, Lear, Ojdip, Ata Ubu, Tit Andronik, Tašča v Ko sem bil mrtev, Alcest v Ljudomrzniku, Agamemnon v Iliadi, Maks in Kantor v Kralju na Betajnovi, Župnik v Hlapcih, Orgon v Tartuffu, Emir v Jugoslaviji, moji deželi.

Širšemu občinstvu se je vtisnil v spomin kot prikupni vratar Veso v televizijski nanizanki Teater Paradižnik, nastopal je v prav tako priljubljenih Vrtičkarjih in Naši mali kliniki. V njegovem obsežnem filmskem opusu so med drugim Nočno življenje, Zvenenje, Predmestje, Inferno in Kratki stiki.

Njegovega obraza po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja ne bo mogoče pozabiti. Bil je človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru, pa je v obrazložitvi sklepa, da za igralca organizira državni pogreb z vojaškimi častmi, zapisala vlada.

Žalna slovesnost v spomin na Jerneja Šugmana, igralca z nalezljivim smehom in velikanskim srcem, kot ga mnogi opisujejo, bo na velikem odru Drame v sredo, 20. decembra. Pogreba se bo med drugimi udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Značke: jernej-šugman , pogreb

Vaš prispevek