Mobilna verzija
20:45 23. maj 2018

Slovenska diaspora po svetu: Najstarejši in najbolj trdoživi

S.R./STA
0 Posodobljeno: 13:50 / 07.12.2017

V Galeriji Photon bodo drevi ob 19. uri odprli fotografsko razstavo Novi svet Matjaža Rušta.

novi svet

V Photonu bo razstavljeno Ruštovo fotografsko raziskovanje slovenske diaspore po svetu. Foto: Matjaž Rušt

Fotograf Matjaž Rušt se je v svoji novi seriji posvetil vizualni raziskavi življenja in delovanja slovenske diaspore po svetu. Skozi fotografije beleži ikonografijo izkazovanja kulturne identitete in odpira vprašanja ohranjanja tradicije znotraj majhnih skupnosti.

V raziskovalnem in terenskem delu projekta je Rušt odpotoval v ZDA, Argentino in Avstralijo, da bi pobližje spoznal tamkajšnje slovenske skupnosti, ki so med vsemi izseljenci najstarejše in, svoji majhnosti navkljub, tudi najbolj trdožive. Avtorja zanima ohranjanje identitete v okoljih, ki so v družbenem, političnem, ekonomskem in kulturnem smislu povsem drugačna od matice, in med izseljenci, ki so tam rojeni in vzgojeni. Zanimajo ga majhne enklave kulturnega in družabnega življenja, piše na spletni strani Centra za sodobno fotografijo Photon.

V obdobju, ko je veliko govora o integraciji priseljencev v nova kulturna okolja, "je vprašanje diaspore moč gledati tudi skozi univerzalno prizmo, ki jo je moč aplicirati na katero koli izseljensko skupino, temelječo na skupni etnični pripadnosti."

Razstava predstavlja nabor podob, ki pričajo o vizualnih označevalcih slovenstva v oddaljenih deželah in o identiteti, ki se zaradi nerednih stikov med matico in diasporo vse močneje razhaja.

Najlepše mesto na svetu

Ruštova dela trenutno odmevajo v navezavi s projektom Najlepše mesto na svetu, v sklopu katerega s fotografom Robertom Marinom v objektiv lovita utrip nočnega in dnevnega življenja v ljubljanskih kavarnah, klubih, beznicah in na ulicah. Sicer je kot fotograf delal za različne medije in si za svoje delo prislužil nagradi Slovenskega društva novinarjev za najboljšo fotografijo v letih 2010 in 2011, za leto 2011 pa je na dogodku Slovenija Press Photo slavil z najboljšo zgodbo s področja kulture in zabave.

Vaš prispevek