Žalostno slovo basista

Preminil je še en član Slakovega ansambla

am
20. 8. 2017, 14.28
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 14.32
Deli članek:

V ponedeljek zvečer je v 69. letu starosti boj s hudo boleznijo izgubil Franc Sever, ki se je l​eta 1965​,​ ​po odhodu basista Cirila Babnika, ​​pridružil ​ansamblu ​Lojzeta Slaka in postal njegov dolgoletni basist.

Franc Sever

Bil je najmlajši član​ ansambla, takrat še študent prava. ​S kitaristom Nikom Zlobkom sta skrbela za odličen ritem, ki je uničil nešteto parov plesnih čevljev doma in na tujem in ki je primarno služil kot dobra podlaga Lojzetovi frajtonarici ter pevcem – Fantom s Praprotna. Kot nadarjeni glasbenik in virtuoz na kontrabasu, baritonu in berdi je prispeval h kakovosti inštrumentalnega tria.

arhiv
Franc Sever je vstopil v ansambel Lojzeta Slaka leta 1965.

Tako vsi največji uspehi Slakovega ansambla slonijo tudi na Francu Severju oziroma Franetu, kot so ga klicali glasbeni prijatelji. V ansamblu Lojzeta Slaka ​je deloval do leta 1988, ko se je odločil za samostojno odvetniško kariero. ​Zamenjal ga je basist Tone Štritof. Sever je bil član pihaln​e​ godb​e​ Škofja Loka, ​zadnje studijske posnetke pa je ustvaril z ansamblom legendarnega Jožeta Burnika aprila leta 1997. Od Francija so v ožjem družinskem krogu poslovili v petek.