Najbolj brani v letu 2016

Zgodba o invalidu in usodni nesreči navdušila Slovence

Daša Birsa
7. 12. 2016, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V knjižnicah smo si v letu 2016, če ne upoštevamo domačih branj in priročnikov za varno vožnjo, največkrat izposodili uspešnici britanske avtorice Jojo Moyers.

Profimedia
J. K. Rowling.

Roman o mladem bogatašu Willu Taylorju, ki ga usodna nesreča za vedno prikuje na invalidski stolček, kjer mu začne družbo delati samosvoje dekle iz nižjega angleškega družbenega razreda, je v letu 2016 najbolj navduševala Slovence in Slovenke, vsaj če sodimo po največkrat izposojenih knjigah v slovenskih knjižnicah. Avtorica romana Ob tebi Jojo Moyers pa Slovence ni navdušila le s tem romanom, ampak tudi z njegovim nadaljevanjem Brez tebe, ki ga od letošnjega leta prav tako lahko prebiramo tudi v slovenščini.

Zajem zaslonske slike
Med največkrat izposojenimi knjigami v letu 2016 je roman Ob tebi pisateljice Jojo Moyers.

Kot pojasnjuje vodja Knjižnice Otona Zupančiča Barbara Cesar, so med letos največkrat izposojenimi knjigami tudi otroške knjige iz zbirke Brina Brihta, sledijo pa tri uspešnice otroške pisateljice Julije Donaldson:  Bi se gnetli na tej metli, Zverjašček in Zverjasec.

Kateri pa so najbolj brani domači avtorji letošnjega leta? »Zvezda stalnica je že vse od izida (leta 2013) knjiga slovenske avtorice Milene Miklavčič: Ogenj, rit in kače niso za igrače ter Goran Vojnović z romanom Figa, Otroštvo Mihe Mazzinija, To noč sem jo videl Draga Jančarja in druge,« še pojasnjuje Cesarjeva.

Visoko tudi novosti letošnjega leta

Slovenci so letos veliko posegali po dveh knjižnih novostih, poleg nadaljevanja uspešnega romana Moyersove, so si pogosto izposojali tudi osmi prevedeni kriminalni roman iz serije o detektivu Harryju Holeu norveškega literarnega zvezdnika Joja Nesba z naslovom Policija.

»Že zdaj pa je izjemno povpraševanje po najnovejši knjigi Harry Potter in otok prekletstva (pisateljice J. K. Rowling op. p.), ki je bil pred kratkim tudi preveden v slovenščino,« še dodaja Cesarjeva.

Zajem zaslonske slike
Jo Nesbø je letos Slovence navdušil s kriminalnim romanom Policija.

Med najbolj branimi knjigami letošnjega leta so sicer še psihološka kriminalka Dekle na vlaku (Paul Hawkins), ki je izšla lani, pa tretja knjiga kritiško priznane serije o zasebnem detektivu Cormoranu Striku in njegovi pomočnici Robin Ellacott avtorice J. K. Rowling z naslovom Po poti zla. Med večkrat izposojenimi knjigami letošnjega leta so še Dnevi zavrženosti in Genialna prijateljica (Ellena Ferrante), Skrivna zgodovina (Donna Tart) in Vsa ta nevidna svetloba (Anthony Doerr).

Na samem vrhu najbolj branih vedno domača branja in prometni predpisi

»Najbolj brane knjige v knjižnicah so vedno (izjema so poletne počitnice) tiste, ki so del obveznih domačih branj za osnovno in srednjo šolo. Tako na primer v začetku šolskega leta lahko trdimo, da je v splošnih knjižnicah po Sloveniji skoraj nemogoče dobiti: Zgodbe svetega pisma, Antigono in Stare grške bajke,« še pojasnjuje Cesarjeva in dodaja, da je stalnica na lestvici najbolj priljubljenih tudi priročnik CPP za bodoče voznike (Varna vožnja).