Nagrajenci

Na Liffu slavila srbska igralka Mirjana Karanović

S.R./STA
19. 11. 2016, 21.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Igralka Mirjana Karanović je z režijskim prvencem Dobra žena prepričala mednarodno žirijo 27. Liffa, ki ji je namenila glavno nagrado vodomec.

STA
Prejemnica glavne nagrade vodomec Mirjana Karanović.

Mirjana Karanović je bila ob prejemu nagrade v Cankarjevem domu deležna dolgega aplavza. Iskreno se je zahvalila žiriji in občinstvu ter s kančkom humorja povedala, da je "neizmerno ponosna nase."

V svojem filmu se je Mirjana Karanović potopila v zgodbo ženske srednjih let, ki odkrije, da ima njen sicer "idealen mož na Balkanu" temno liso iz časa vojne v Bosni in Hercegovini.

Srbska igralka je povedala, da se ji v njenih letih ni bilo lahko preleviti v režiserko debitantko in hkrati odigrati lik v filmu Dobra žena. Dodala je, da je vselej dvomila vase in v to, kar je ustvarila, hkrati pa poudarila, da je bilo zanjo najpomembneje ustvariti film, ki bi si ga želela gledati v srbskih kinih. Zahvalila se je žiriji in občinstvu. Prav odzivi slednjega so ji po projekciji, ki se je je udeležila v Ljubljani, največ pomenili in si jih bo zapomnila.

STA
Režiser in igralec Manolo Cruz je prejel nagrado zmaj.

Nagrado svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI ter letos prvič podeljeno nagrado mladinske žirije je prejel animirani film brez besed Rdeča želva v režiji Michaela Dudok de Wita. Obe nagradi je ob odsotnosti režiserja prevzel skladatelj in avtor filmske glasbe Laurent Perez Del Mar. Ta se je v imenu ekipe zahvalil obema žirijama in dodal, da se mu zdi pomembno, da je film všeč tudi mladim.

Med 37 filmi je najvišjo povprečno oceno občinstva prejel film Med morjem in zemljo, ki ga podpisujeta Carlos del Castillo in Manolo Cruz. Režiser in igralec je ob prejemu nagrade zmaj razkril, da je to že 15 nagrada za film, ki je bil po njegovih besedah ustvarjen z veliko ljubezni. Zahvalil se je vsem sodelavcem.

Nagrado za najboljši kratki film je prejela Figura v režiji Katarzyne Gondek. 

Telekom Slovenije je tekom festivala v svojem kotičku predstavil filme 360 stopinj, ki so jih v okviru natečaja posneli mladi neodvisni filmski ustvarjalci. Nagrado je žirija natečaja podelila filmu Torta napad, ki ga podpisujejo Monika Janjilovi ter soustvarjalci Maks Bernard, Anclin Tadej in Jan Uderman.

Podelitev nagrad je povezoval igralec Branko Završan, ki je poudaril, da kot kaže po ponovno uspešnem obisku, Slovenija Liffe potrebuje, prav tako pa festival potrebuje gledalce. Sklenil je: "Hvala Liffu, da obstaja in naj traja!"