Politika in glasba

Trump, ne moreš dobiti vsega, kar hočeš

M.K.
5. 5. 2016, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupina Rolling Stones je Donaldu Trumpu sporočila, da mora takoj prenehati s predvajanjem njihove glasbe na shodih v okviru svoje predsedniške kampanje.

Arhiv Svet24
Rolling Stones so prepovedali Donaldu Trumpu uporabo njihove glasbe v predsedniški kampanji.

V izjavi za javnost Rolling Stones sporočajo, da ameriški predsedniški kandidat nima dovoljenja za uporabo glasbe te legendarne skupine, piše britanski BBC"Skupina Rolling Stones ni nikoli dala dovoljenja za uporabo glasbe v Trumpovi predsedniški kampanji in zahteva, da s tem takoj prenehajo," so zapisali v izjavi.

Predsedniški kandidat sicer že več mesecev predvaja njihove skladbe. Še posebno je priljubljena njihova uspešnica iz leta 1969 You Can't Always Get What You Want.

Skupina Rolling Stones ni prva med izvajalci popularne glasbe, ki temu zvezdniku resničnostnih šovov in poslovnežu – zdaj republikanskemu prvaku – prepovedujejo uporabe glasbe v predsedniški kampanji.

Arhiv Svet24
Neil Young je od Trumpa zahteval, naj preneha s predvajanjem njegove pesmi Rockin' in the Free World, s katero je milijarder junija lani napovedal svojo kandidaturo.

Februarja se je od Trumpa distancirala tudi Adele, potem ko je na predvolilnih shodih predvajal njeno uspešnico Rolling In The Deep. V svoji izjavi je sporočila, da ni dovolila uporabe svoje pesmi »v nobeni politični kampanji«.

Svoje nasprotovanje je izrazila tudi skupina Aerosmith, ker je predvajal njihovo pesem Dream On.

Pred tem je tudi Neil Young zahteval, naj preneha s predvajanjem njegove pesmi Rockin' in the Free World, s katero je milijarder junija lani napovedal svojo kandidaturo. Hkrati je Young takrat izjavil, da podpira demokratskega kandidata Bernieja Sandersa.

Precej ostro se je odzval bil tudi Michael Stipe iz skupine REM, ko je Trump predvajal njihovo skladbo It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine). "Ne uporabljajte naše glasbe ali mojega glasu za svojo butasto farso, ki je pravite kampanja", mu je sporočil.

Tiskovna predstavnica Trumpovega volilnega štaba se na zahtevo Rolling Stonesov doslej še ni odzvala, prav tako ni pojasnila, ali imajo licenco za predvajanje pesmi.

Na političnih zborovanjih v ZDA sicer organizatorji ne potrebujejo dovoljenja glasbenikov za predvajanje njihovi pesmi, če pri organizacijah za avtorske pravice ASCAP in BNI pridobijo ustrezno licenco, imajo pa glasbeniki pravico do pridržka.