Letošnji program festivala z naslovom Bodoči arhivi: fokus Afrika je nastal pod vodstvom kuratorja Jana Goossensa, soustanovitelja belgijsko-kongovske umetniške platforme KVS-Kongo. Po njegovih besedah festival nima namena ustvariti posnetka stanja današnje afriške uprizoritvene umetnosti.

Cilj projekta je namreč ustvariti začasen uprizoritveni prostor z vso kompleksnostjo in raznovrstnostjo današnjih afriških umetnikov, njihovih praks, povezav s celino, vpliva diasporske izkušnje in mnogoterih vezi, ki jih imajo z ostalim svetom, je povedal Goossens.

Na festivalu se bo v petih dneh zvrstilo več kot 20 dogodkov, ki bodo pokazali, zakaj svet dohiteva Afriko in ne obratno, so zapisali organizatorji. Obiskovalce čaka raznolik program, ki se bo 17. aprila začel z odprtjem fotografske razstave Sammyja Balojija iz Konga z naslovom Kolwezi, ki mu bosta sledila še performans angolskega umetnika Nastia Mosquita z naslovom S.E.F.A. in koncert južnoafriškega glasbenika Nea Muyange Pesmi odpora. Vsi dogodki bodo prvi festivalski dan potekali v Španskih borcih.

Do 21. aprila bo na programu še vrsta plesno-gledaliških predstav, koncertov, fotografskih razstav, predavanj, pogovorov, delavnic in filmskih projekcij, ki jih bodo pripravili na različnih prizoriščih - v Španskih borcih, v Plesnem teatru Ljubljana, v Stari mestni elektrarni, v Slovenskem mladinskem gledališču, Studiu Baobab in Trubarjevi hiši literature. V Slovenskem etnografskem muzeju bodo pripravili afriški bazar.

Po fokusu na Azijo in Balkan v 17. in 18. ediciji bo 19. Exodos poleg afriške umetnosti predstavil tudi afriški vsakdan. Med drugim bo Zavod Exodos Ljubljana nekaj sredstev od prodanih vstopnic namenil za Unicefov program pomoči sirotam v Čadu, so sporočili iz Zavoda Exodos Ljubljana.