Kultura

Goli na ogled razstave

STA/G.G.
4. 4. 2015, 07.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubitelji umetnosti, ki so si v avstralski National Gallery ogledali razstavo James Turrell: A Retrospective, exploring the American's love of light and landscape (James Turrell: Retrospektiva, raziskovanje ljubezni Američanov do svetlobe in pokrajin) so morali oblačila tokrat pustiti v garderobi.

Koncept vodenih ogledov brez oblačil je bil zasnovan v smislu preseganja meje med umetnikom in občinstvom. Prvega ogleda brez oblačil se je v Sydneyju udeležilo 50 ljudi, še en razprodan ogled pa je bil tudi v avstralskem glavnem mestu Canberra.

"Turrell se osredotoča na svetlobo, ki jo koža vpija, zato smo pomislili, da bi si bilo dela najbolje ogledati brez oblačil. Tako bi lahko s celotnim telesom doživeli izkušnjo," je povedal umetnik Stuart Ringholt, ki je vodil dogodek. Dodal je, da so vstopnice hitro pošle, vodeni ogledi pa so bili več kot le umetniška in minimalistična izkušnja. "Sprva so bili ljudje zadržani, a so se med slačenjem začeli smejati. Dogodek je bil zelo zabaven," je komentiral Ringholt.

Obiskovalec razstave je povedal, da je izkušnja popolnoma spremenila njegov celoten pogled na umetnost:
"Ko si tam, si misliš, da bi od zdaj naprej po galerijah vedno vedno hodil gol. Morda me bodo v kratkem še aretirali." Po koncu ogleda so si obiskovalci, še vedno goli, privoščili tudi pijačo.