Kultura

Slovenski režiser 'raztural' tudi v Franciji

STA / J. P.
27. 1. 2014, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik je na festivalu Premiers Plans v francoskem Angersu v konkurenci šestih celovečernih prvencev prejel nagrado občinstva za evropski celovečerec. Pomemben del nagrade predstavlja podpora promociji filma v Franciji v vrednosti 15.000 evrov, ki jo lahko izkoristi lokalni distributer.

Mediaspeed

Film zaenkrat še nima francoskega distributerja, zato v producentski hiši Triglav film upajo, da mu bo nagrada pomagala na poti v francoske kinematografe. Festival v Angersu, ki je potekal med 17. in 26. januarjem, je posvečen prvim delom mladih filmskih ustvarjalcev.

Dogajanje Bičkovega filma je postavljeno v eno od slovenskih srednjih šol, na kateri dijaki ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev.

Festival v Angersu, ki je potekal med 17. in 26. januarjem, je posvečen prvim delom mladih filmskih ustvarjalcev.

Uspešen je bil tudi kratki igrani film Janeza LapajnetaKdo se boji črnega moža?, ki je na filmskem festivalu v ameriškem Montgomeryju, ki je potekal v petek, 24. januarja, med 14 filmi prejel dve nagradi - nagrado festivala za najboljši film in nagrado občinstva. Lapajnetov film je tako postal veliki zmagovalec festivala, kjer v enem večeru prikažejo izbrane kratke filme z vsega sveta, so sporočili iz producentske hiše Triglav film.

V Rotterdamu pa se je minulo sredo začel 43. mednarodni filmski festival. Eden pomembnejših festivalov se ponaša s tekmovalno sekcijo prvencev in nagrado filmski tiger. Na festivalu bo mednarodno premiero doživel film Karpopotnik v režiji Matjaža Ivanišina, ki je na festivalu v Portorožu prejel nagrado za najboljši scenarij. Film prinaša portret režiserja Karpa Godine, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V Rotterdamu bodo predvajali tudi film Mama Evropa v režiji Petre Seliškar. Film prikazujejo v programu EU-29, ki je posvečen Evropi. V ospredju filmske zgodbe je šestletna deklica, ki je kažipot za bodoče rodove, ki bi želeli državo Evropo brez stvarnih in miselnih meja, so zapisali v SFC.