Kultura

Danes razglasitev nominacij za oskarje

STA/M.J.
16. 1. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Los Angelesu bodo danes razglasili nominacije za prestižne filmske nagrade oskar. Imena nominirancev bosta predstavila igralec Chris Hemsworth in predsednica ameriške Akademije za filmske umetnosti in znanosti Cheryl Boone Isaacs.

Reuters

Med favoriti za nominacije za najboljši film so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa filmi 12 let suženj, Gravitacija, Vse je izgubljeno in Ameriške prevare.

Sicer tuji mediji nominacije napovedujejo še filmom Kapitan Phillips, Nebraska, Volk z Wall Streeta, Reševanje gospoda Banksa, Dallas Buyers Club in Ona. Brez možnosti pa niso niti Philomena, Otožna Jasmine ter Llewyn Davis.

Med najpogosteje omenjanimi režiserji, ki bi si lahko prislužili nominacijo za kipec za najboljšo režijo, so Alfonso Cuaron (Gravitacija), Steve McQueen (12 let suženj), David O. Russell (Ameriške prevare), Paul Greengrass (Kapitan Phillips) ter Spike Jonze (Ona). Nominacijo pa bi si lahko po pisanju medijev prislužil tudi Martin Scorsese (Volk z Wall Streeta), Alexander Payne (Nebraska) ali Jean-Marc Vallee (Dallas Buyers Club).

Za nominacijo za zlati kipec za najboljšega igralca naj bi največ možnosti imeli Robert Redford v Vse je izgubljeno, Matthew McConaughey, ki je za vlogo v Dallas Buyers Club že prejel zlati globus, Chiwetel Ejiofor za 12 let suženj, Bruce Dern za Nebrasko, Tom Hanks za Kapitana Phillipsa in Leonardo DiCaprio za Volka z Wall Streeta. Nekateri verjamejo, da bi lahko za najboljšega igralca nominirali tudi Christiana Balea za Ameriške prevare.

Največkrat omenjane igralke v tekmi za nominacijo za najboljšo igralko so Cate Blanchett (Otožna Jasmine), Sandra Bullock (Gravitacija), Judi Dench (Philomena), Emma Thompson (Reševanje gospoda Banksa) ter Amy Adams (Ameriške prevare), ki že prejela zlati globus za najboljšo igralko v komediji ali glasbenem filmu.

Zlate kipce bodo podelili 2. marca v gledališču v Dolby v Hollywoodu. Prireditev bo vodila Ellen DeGeneres.