Dokumentarec Mama Evropa, ki je mednarodno pot začel na sarajevskem filmskem festivalu, v Trstu pa bo na sporedu v petek, se je uvrstil v tekmovalni program 11 dokumentarnih filmov. Bičkov film bodo predvajali na zaključni dan festivala, prihodnjo sredo, s projekcijo pa želijo počastiti začetek redne distribucije v sosednji državi.

Poleg dveh omenjenih filmov bodo na festivalu v tekmovalnem programu kratkih filmov predvajali tudi večkrat nagrajeni animirani film Boles Špele Čadež, v posebnem programu zvočni zidovi bodo predvajali film Dušana Moravca Pravi človek za kapitalizem, glasbeni portret "bosanskega psiha" Damirja Avdića ter v programu Trst ArtHouse dokumentarni film Projekt: Rak. Film Damjana Kozoleta spremlja, kako se z boleznijo spopada Ulay, začetnik body arta.

Festival bo odprla manjšinska koprodukcija - film Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca železa, na posebni projekciji pa bodo predvajali še eno slovensko manjšinsko koprodukcijo - film Krogi Srdana Golubovića. Na festivalu, ki bo ponudil več kot 80 filmov, se bodo med drugim poklonili sovjetskemu režiserju Sergeju Paradžanovu.

Ob projekcijah bo v sklopu festivala potekala tudi koprodukcijska platforma East Meets West. Letos se bo osredotočila na države Beneluxa - Belgijo, Nizozemsko in Luksemburg. Med 200 prijavljenimi projekti iz 29 evropskih držav je v končni izbor prišlo 12 igranih filmskih projektov in deset dokumentarnih filmskih projektov iz 15 evropskih držav.