Kultura

V Trstu se bo začel 25. filmski festival

STA/M.J.
15. 1. 2014, 12.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Trstu se bo v petek začel 25. filmski festival, na katerem bo prisotna tudi slovenska filmska ustvarjalnost. Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra, bodo na festivalu predvajali pet slovenskih filmov, med njimi film Razredni sovražnik Roka Bička in dokumentarec Mama Evropa Petre Seliškar ter dve manjšinski koprodukciji.

TFF

Dokumentarec Mama Evropa, ki je mednarodno pot začel na sarajevskem filmskem festivalu, v Trstu pa bo na sporedu v petek, se je uvrstil v tekmovalni program 11 dokumentarnih filmov. Bičkov film bodo predvajali na zaključni dan festivala, prihodnjo sredo, s projekcijo pa želijo počastiti začetek redne distribucije v sosednji državi.

Poleg dveh omenjenih filmov bodo na festivalu v tekmovalnem programu kratkih filmov predvajali tudi večkrat nagrajeni animirani film Boles Špele Čadež, v posebnem programu zvočni zidovi bodo predvajali film Dušana Moravca Pravi človek za kapitalizem, glasbeni portret "bosanskega psiha" Damirja Avdića ter v programu Trst ArtHouse dokumentarni film Projekt: Rak. Film Damjana Kozoleta spremlja, kako se z boleznijo spopada Ulay, začetnik body arta.

Festival bo odprla manjšinska koprodukcija - film Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca železa, na posebni projekciji pa bodo predvajali še eno slovensko manjšinsko koprodukcijo - film Krogi Srdana Golubovića. Na festivalu, ki bo ponudil več kot 80 filmov, se bodo med drugim poklonili sovjetskemu režiserju Sergeju Paradžanovu.

Ob projekcijah bo v sklopu festivala potekala tudi koprodukcijska platforma East Meets West. Letos se bo osredotočila na države Beneluxa - Belgijo, Nizozemsko in Luksemburg. Med 200 prijavljenimi projekti iz 29 evropskih držav je v končni izbor prišlo 12 igranih filmskih projektov in deset dokumentarnih filmskih projektov iz 15 evropskih držav.