Kultura

110. obletnica rojstva Srečka Kosovela

sta/mv
6. 1. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bodo v sredo ob 20. uri premierno uprizorili koncert poezije Postani obcestna svetilka (Srečko Kosovel). S peto premiero v sezoni se bodo v gledališču poklonili pesniku Srečku Kosovelu ob 110. obletnici njegovega rojstva.

wikipedia

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor gledališča Jožko Čuk, gre za zelo inovativno predstavo. "Doslej je bilo že veliko iskanj, kako bi predstavili pesnika širši publiki in mislim, da nam je tokrat uspelo. Z mlajšo generacijo igralcev postavljamo spomenik, ki si ga Srečko Kosovel zasluži," je dodal. Glasba, ki jo je prispeval Branko Rožman, je pomemben del predstave. Kot je dejal režiser Andrej Jus, je predstava nekakšen gledališki koncert skozi recital. "Malo je posebna in ne vem, če sem že kdaj zasledil tak žanr na slovenskih odrskih deskah," je dejal Jus. Skupaj z dramaturgom Nejcem Valentijem sta najprej pripravila izbor besedil Kosovelovih pesmi in jih razdelila na tri dele. Na koncu sta se odločila za dva sklopa. Prvi del predstavlja Kosovelovo "prevratniško" ali družbeno-angažirano poezijo, drugi del pa je Kosovelova intimnejša in subtilnejša poezija. "Ko v prvem delu pesnik strastno gori, pridemo do vrhunca in tedaj se predstava prevesi v drugi, intimnejši del," je še povedal Jus.

Predstava namenjena vsem generacijam

Predstava je namenjena vsem generacijam in bo po prepričanju umetniške vodje SNG Nova Gorica Martine Mrhar verjetno pritegnila tudi mlade. "Izjemnost Srečka Kosovela nas je navdihovala, po drugi strani pa je predstavljala tudi težavo. Kosovel se je v svoji poeziji opiral na dogodke izpred skoraj 100 let, kljub temu pa je njegova poezija še vedno zelo aktualna, le da jo je potrebno razumeti in brati drugače, kot še pred nekaj leti," je dejala. V predstavi nastopa šest igralcev, ki sami tudi "proizvajajo" vso glasbo predstave. Predstavljajo nekakšen "medij" za interpretiranje Kosovelove poezije, dogajanje pa je predstavljeno v zapuščen kabarejski prostor, nedoločljiv je tudi čas. Kosovelovo poezijo bodo interpretirali Ana Facchini, Kristjan Guček, Miha Nemec, Žiga Saksida, Marjuta Slamič in Vladimir Hmeljak. Ob Jusu je za izbor besedil in dramaturgijo poskrbel Nejc Valenti. Za sceno je poskrbel Danijel Modrej, kostumografijo Belinda Radulović in koreografijo Bojana Mišić.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor gledališča Jožko Čuk, gre za zelo inovativno predstavo. "Doslej je bilo že veliko iskanj, kako bi predstavili pesnika širši publiki in mislim, da nam je tokrat uspelo. Z mlajšo generacijo igralcev postavljamo spomenik, ki si ga Srečko Kosovel zasluži," je dodal.

Glasba, ki jo je prispeval Branko Rožman, je pomemben del predstave. Kot je dejal režiser Andrej Jus, je predstava nekakšen gledališki koncert skozi recital. "Malo je posebna in ne vem, če sem že kdaj zasledil tak žanr na slovenskih odrskih deskah," je dejal Jus.

Skupaj z dramaturgom Nejcem Valentijem sta najprej pripravila izbor besedil Kosovelovih pesmi in jih razdelila na tri dele. Na koncu sta se odločila za dva sklopa. Prvi del predstavlja Kosovelovo "prevratniško" ali družbeno-angažirano poezijo, drugi del pa je Kosovelova intimnejša in subtilnejša poezija. "Ko v prvem delu pesnik strastno gori, pridemo do vrhunca in tedaj se predstava prevesi v drugi, intimnejši del," je še povedal Jus.

Predstava je namenjena vsem generacijam in bo po prepričanju umetniške vodje SNG Nova Gorica Martine Mrhar verjetno pritegnila tudi mlade. "Izjemnost Srečka Kosovela nas je navdihovala, po drugi strani pa je predstavljala tudi težavo. Kosovel se je v svoji poeziji opiral na dogodke izpred skoraj 100 let, kljub temu pa je njegova poezija še vedno zelo aktualna, le da jo je potrebno razumeti in brati drugače, kot še pred nekaj leti," je dejala.

V predstavi nastopa šest igralcev, ki sami tudi "proizvajajo" vso glasbo predstave. Predstavljajo nekakšen "medij" za interpretiranje Kosovelove poezije, dogajanje pa je predstavljeno v zapuščen kabarejski prostor, nedoločljiv je tudi čas.

Kosovelovo poezijo bodo interpretirali Ana Facchini, Kristjan Guček, Miha Nemec, Žiga Saksida, Marjuta Slamič in Vladimir Hmeljak. Ob Jusu je za izbor besedil in dramaturgijo poskrbel Nejc Valenti. Za sceno je poskrbel Danijel Modrej, kostumografijo Belinda Radulović in koreografijo Bojana Mišić.