Kultura

Najboljši film po mnenju kritikov

STA/M.J.
6. 1. 2014, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Film bratov Coen Llewyn Davis je prejel nagrado ameriškega Nacionalnega združenja filmskih kritikov za najboljši film leta 2013. Film je bratoma Joelu in Ethanu prinesle še nagrado za najboljšo režijo, nosilcu naslovne vloge Oscarju Issacu pa nagrado za najboljšega igralca, piše britanski BBC.

IMBD

Nagrado za najboljšo igralko je prejela Cate Blanchett, ki je odigrala naslovno vlogo v filmu Woodyja Allena Otožna Jasmine.

Kritiki so nagrado za najboljši scenarij podelili filmu Pred polnočjo. Scenarij so napisali režiser Richard Linklater ter igralca Julie Delpy in Ethan Hawke.

Nagrado za najboljšo stransko vlogo je prejela Jennifer Lawrence v Ameriških prevarah, za najboljšega stranskega igralca pa James Franco v Spomladanskih žurerkah.

Najboljši tujejezični film po mnenju kritikov je Adelino življenje, ki je prejel tudi zlato palmo v Cannesu. Letošnja 48. podelitev nagrad je bila posvečena Rogerju Ebertu in Stanleyju Kauffmannu, ki sta umrla lani.

V začetku februarja bodo nagrade podelili tudi ameriški scenaristi. V tekmi za najboljši izvirni scenarij so Ameriške prevare, Nebraska, Dallas Buyers Club (Poslovni klub Dallas), Otožna Jasmine in Ona.

Za najboljši scenarij po predlogi so nominirani Avgust: okrožje Osage, Pred polnočjo, Kapitan Phillips, Edini preživeli in Volk z Wall Streeta.