Kultura

Z vlakom do Beograda za samo 25 evrov

Sašo Avramovič
19. 12. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

»Ta vlak, ki tiho pelje svojo pot na vse strani sveta …« se glasi delček ene izmed znanih slovenskih pesmi. Ja, z vlakom se res lahko odpravimo skoraj na vse strani sveta. Iz Slovenije se lahko s 'čučujem' odslej odpravimo v še več evropskih mest. Začel je namreč veljati novi železniški vozni red, tako v mednarodnem kot v notranjem potniškem prometu.

Slovenske železnice

Na to so na Slovenskih železnicah (SŽ) ponosni. Novi vozni red, ki je, naj omenimo, začel veljati v nedeljo, 15. decembra, prinaša tudi nove povezave z Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Nizozemsko in Rusijo. Na Slovenskih železnicah pa bodo tudi z novim voznim redom ponujali neposredne povezave z večjimi evropskimi mesti, kot so Zagreb (s povezavami do Splita), Beograd (s povezavami do Skopja, Sofije in Istanbula), Dunaj (s povezavami do poljskih in čeških mest), Gradec, Beljak (s povezavami za Benetke in Rim), Salzburg (s povezavami do Prage) Innsbruck, München (s povezavami do veliko drugih nemških mest, do Pariza, Bruslja itd.), Zürich (s povezavami do Ženeve itd.) in Frankfurt.

Osredotočili smo se predvsem na novi vozni red v mednarodnem potniškem prometu. Glavne novosti, ki jih ta prinaša, so med drugim, kot že omenjeno, povezave z Italijo. Dvakrat na dan bo namreč vlak iz Ljubljane prek Sežane vozil do Opčin (Villa Opicina). Enosmerna vozovnica do Sežane stane 7,27 evra, do Opčin pa evro več. Tisti, ki se boste za vožnjo z vlakom odločili ob sobotah, nedeljah in praznikih, ter imetniki kartice ugodnosti SŽ (mladi in seniorji) pa boste deležni 30-odstotnega popusta. Vožnja do Opčin v tem primeru stane 6 evrov.

Med novostmi je tudi dodatna dnevna povezava na relaciji Ljubljana–Zagreb–Ljubljana. Povratna vozovnica znaša 26,20 evra na osebo. Novost so tudi povezave do Pulja vse leto. Navadna povratna vozovnica stane 30 evrov na osebo.

Z vlakom pa boste odslej lahko obiskali tudi Amsterdam in Moskvo. Cene za relacijo Koper–Ljubljana–Moskva in vožnjo v obratni smeri bodo znane v začetku prihodnjega leta, vlak (direktni spalnik) pa bo vozil med 27. junijem in 29. avgustom 2014.

Lahko pa se recimo z avtovlakom odpravite proti nizozemski prestolnici, Amsterdamu. Vlak bo na relaciji Den Bosch–Amsterdam–Ljubljana–Koper začel voziti konec maja 2014, vozil pa bo do konca avgusta. V času akcij je lahko cena enosmerne vozovnice tudi 70 evrov na osebo.

Znova pa bo začel vsak dan voziti mednarodni vlak Citadela na relaciji Maribor–Budimpešta– Maribor. Enosmerna vozovnica stane 39 evrov, povratna pa 49 evrov na osebo.

Oglejmo si še druga potovanja z vlakom po Evropi, ki so lahko zelo ugodna, če si pravočasno rezervirate vozovnice. To lahko storite že dva meseca prej, sploh če želite potovati po nizkocenovnih ponudbah. Število teh vozovnic je namreč omejeno. Enosmerno vozovnico iz Ljubljane do Beograda lahko kupimo za 25 evrov, vozovnico do Budimpešte za 39 evrov, do Prage za 49 evrov, do Züricha, Münchna in Dunaja za 29 evrov ter do Frankfurta za 49 evrov.

Slovenske železnice