Kultura

Zadnja zmaga hollywoodske sestre

A
17. 12. 2013, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V nedeljo se je v 97. letu starosti poslovila ameriška igralka Joan Fontaine, sestra Olivie de Hvailland.

Rivalstvo obeh sester v Hollywoodu in v zasebnem življenju je zaznamovalo njuni življenji. Joan Fontaine s pravim imenom Joan de Beauvoir de Havilland, se je rodila oktobra 1917, igralsko kariero je začela leta 1935, prvo nominacijo pa je dobila za Hitchcockovo Rebecco leta 1940, leto pozneje pa je oskarja za glavno žensko vlogo tudi dobila za Hitchcookov film Suspicion.

Njena starejša sestra Olivia de Havilland je bila nominirana za oskarja prvič 1939 za film v Vrtincu in drugič za Hold Back the Dawn dve leti pozneje, ko je oskarja dobila njena sestra. Ko je Joan šla na oder po svojega oskarja, ji je želela Olivia čestitati, a jo je mlajša sestra ingorirala. Olivia ji je vrnila z enako mero 1946, ko je  končno osvojila oskarja za To Each its Own.

To, da se sestri, ki sta edini do zdaj osvojili vsaka svojega oskarja, nista marali, ni bila nobena skrivnost. Joan je konec sedemdesetih v enem od intervjujev povedala, da je pred Olivio osvojila oskarja, pred njo se je poročila in da če bo tudi umrla pred njo, bo starejša sestra ponorela od zavisti.

Ko se je to v nedeljo na njenem domu v Carmelu tudi zares zgodilo, je Olivia v kratki izjavi za javnost sporočila, da obžaluje smrt mlajše sestre. A smrt mlajše, ki je nosila materin priimek, je končala tudi najdaljše rivalstvo med brati ali sestrami v zgodovini Hollywooda.

Sestri sta bili narazen le 15 mesecev, rodili pa sta se v Tokiju med prvo svetovno vojno, kjer je oče Walter de Havilland služboval kot patentni odvetnik, mama Lillian Ruse pa je bila igralka. Družina ni dolgo živela skupaj, saj se je mama ločila, ko je bila Joan stara le dve leti, pobrala obe bodoči igralki in zaživela novo življenje v Kaliforniji.