Kultura

Severjeva nagrada za Pio in Primoža

STA/mv
15. 12. 2013, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nagrada Sklada Staneta Severja za najboljše dosežke na slovenskih poklicnih odrih je letos pripadla igralcema Primožu Pirnatu in Pii Zemljič. Nagradi za najboljšega študenta dramske igre in za najboljšega ljubiteljskega igralca pa bosta na večerni podelitvi v Škofji Loki prejela Benjamin Krnetić in Matej Čujovič.

mediaspeed

Severjeve nagrade so med slovenskimi igralci zelo cenjene, zato so njihovi dobitniki nanje posebej ponosni, pojasnjuje koordinator škofjeloške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Črtalič. Kot pravi, so Severjeve nagrade po svojem pomenu druge ali tretje nagrade za igralske dosežke v slovenskem merilu. Posebnost je v tem, da se Severjeve nagrade podeljujejo tako profesionalnim kot tudi ljubiteljskim igralcem in tudi najboljšim študentom dramske igre. Dobitnike prestižne nagrade je letos izbrala žirija v sestavi predsednice Damjane Černe in članov Staše Mihelčič, Tee Rogelj, Branka Šturbeja in Alenke Bole Vrabec.

Nagrado za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih je dodelila članici umetniškega ansambla Slovenskega ljudskega gledališče Celje Pii Zemljič za njene vloge v celjskem gledališču in Mini teatru. "Pia Zemljič že leta dokazuje, da je natančna, študiozna in zanesljiva interpretka širokega dramskega razpona," je v obrazložitvi nagrade zapisala žirija. Nagrado za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih je žirija letos dodelila tudi članu Mestnega gledališča ljubljanskega Primožu Pirnatu za vlogo Petruccia v komediji Williama Shakespearja Ukročena trmoglavka in dve vlogi iz dramskega cikla Carla Sternheima Iz junaškega življenja meščanov. "Primož Pirnat z vsako novo kreacijo dokazuje, da je igralec izjemnega razpona, suveren, senzibilen, duhovit in sodoben," ugotavlja žirija.

Nagrado za igralsko stvaritev študenta dramske igre je letos dodelila Benjaminu Krnetiću v diplomski uprizoritvi osmega semestra dramske igre za vlogo Helikona v Camusovi Kaliguli. Kot je zapisala žirija, je lik zasnoval sveže in inovativno. Nagrado za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču pa je letos namenila članu škofjeloškega gledališča Loški oder Mateju Čujoviču za vlogo Benedicta v melodrami Igre je konec Simona Graya. "Ko Matej Čujovič dramsko osebo spozna in začuti, ta z njim zaživi polno, resnično in nekompromisno," pravi žirija.

Nagrade bo Sklad Staneta Severja, ki je bil ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, podelil drevi ob 18. uri na Loškem odru v Škofji Loki, kjer je Sever 4. decembra 1970 odigral premiero monodrame Krotko dekle avtorja Fjodora Mihajloviča Dostojevskega. Umrl je dva tedna kasneje, 18. decembra 1970, po nastopu v Ribnici na Pohorju. Kot je 43 let po njegovi smrti poudaril Črtalič, je "ime Staneta Severja še vedno živo, še vedno odmeva v slovenskem gledališkem in filmskem življenju". Tako kot v Škofji Loki pa se ga vsako leto spomnijo tudi v Ribnici na Pohorju, kjer danes poteka Severjev dan.

mediaspeed