Kultura

Izbrali najboljši evropski film

STA / J. P.
8. 12. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Evropska filmska akademija (EFA) je nagrado za najboljši film podelila italijansko-francoskemu filmu Neskončna lepota italijanskega režiserja Paola Sorrentina. Sorrentino je prejel tudi nagrado za režijo, Toni Servilo pa je bil razglašen za najboljšega igralca za vlogo v filmu. Že 26. nagrade EFA so podelili nocoj v Berlinu.

Servillo je v filmu Neskončna lepota upodobil rimskega lahkoživca, ki ima rad filozofijo in lepe ženske. Film, na ogled je bil tudi na letošnjem Liffu, je hommage Rimu in obenem portret starejšega moškega. Dodelili so mu tudi nagrado za montažo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V tekmi za glavno nagrado za najboljši evropski film so bili še filmi Adelino življenje Abdellatifa Kechichea, Najboljša ponudba Giuseppaja Tornatoreja, Sneguljčica Pabla Bergerja, Alabama Monroe Felixa Van Groeningena in Oh Boy Jana Oleja Gersterja. Ta je na včerajšnji podelitvi pobral nagrado za prvenec. Za nagrado za najboljšega igralca pa so se potegovali še Johan Heldenbergh za Alabama Monroe, Jude Law za Ano Karenino, Fabrice Luchini za V hiši in Tom Schilling za vlogo v filmu Oh Boy.

EFA je nagrade podelila v 21 kategorijah. Nagrade EFA podeljujejo od leta 1988, izmenično v Berlinu in v kateri od drugih evropskih prestolnic. Predsednik Evropske filmske akademije je od leta 1996 nemški režiser Wim Wenders, ki je na tem mestu nasledil švedskega režiserja Ingmarja Bergmana. Lani je nagrado EFA za najboljši film prejela Ljubezen avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja.

Nagrado za najboljšo igralko je prejela Belgijka Veerle Baetens za vlogo v filmu Alabama Monroe, v katerem je upodobila mater, ki žaluje za umrlim otrokom. Med igralkami so bile nominirane še Luminita Gheorghiu za vlogo v filmu Položaj otroka, Keira Knightley v filmu Ana Karenina, Barbara Sukowa v filmu Margarethe von Trotta in Naomi Watts za vlogo v filmu Nemogoče.

Nagrada za najboljšo evropsko komedijo, ki so jo podelili letos prvič, je šla na Dansko. Pripadla je romantični komediji Vse kar potrebuješ, je ljubezen v režiji Susanne Biers, v kateri je v eni od glavnih vlog zaigral Pierce Brosnan. Zanjo so bili nominirani še film Pedra Almodovarja Potniki ljubimce, hrvaško srbski film Duhovnikovi otroci režiserja Vinka Brešana in italijanski Dobrodošel, predsednik! Riccarda Milanija.

Španskega režiserja Pedra Almodovarja je EFA nagradila s posebno nagrado za njegov prispevek k svetovni kinematografiji. Režiser je nagrado prevzel iz rok igralke Noomi Rapace.