Kultura

Monty Python ponovno skupaj

STA / S.R.
21. 11. 2013, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Legendarna britanska skupina Monty Python bo prihodnjega julija na odru za en večer ponovno združila moči. Eden od petih še živih članov skupine Eric Idle se je na današnji novinarski konference pošalil, da so se za nov projekt po 30 letih odločili, da bi odplačali hipoteko Terryja Jonesa.

Reuters

V predstavi bodo Idle, Jones ter John Cleese, Terry Gilliam in Michael Palin uporabili staro in novo gradivo, a zaradi starosti morda ne bodo več zmogli uprizoriti skeča Ministry of Silly Walks. "To je sedaj nemogoče, ker imam umetno koleno in umeten kolk," je pojasnil Cleese.

Idle, ki bo režiral nastop, je dejal, da lahko občinstvo pričakuje "nekaj komedije, nekaj glasbe in kanček antične spolnosti". Dodal je, da bodo vstopnice za londonsko areno ponudili za "zgolj 300 funtov (skoraj 360 evrov), kar je manj kot za Rolling Stonse".

Skupina, ki jo je v izvirniku sestavljal še Graham Chapman - leta 1989 je umrl za posledicami raka -, je v živo skupaj nazadnje nastopila leta 1980 v Los Angelesu.

Pythoni so po pisanju tujih tiskovnih agencij dejali, da bodo Chapmana pogrešali, a so mu po besedah Idla povedali, "da bodo nastopili, in če bog obstaja, se bo pojavil".

Sodelovati so začeli v času študija, nato pa pot nadaljevali z delom na televiziji. Leta 1969 so posneli prvo epizodo legendarne serije Leteči cirkus Montyja Pythona, ki je na glavo postavila dotlej veljavne standarde komedije.

Pozneje so posneli še film Monty Python in Sveti gral, kontroverzni kultni film Brianovo življenje ter Monty Python: Smisel življenja, ki je leta 1983 v Cannesu prejel nagrado žirije.