Kultura

Kdo vse je slavil na Liffu?

A.M. / STA
16. 11. 2013, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na 24. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe je nagrada vodomec, ki jo podeljujejo v sekciji Perspektive, pripadla filmu Miele italijanske režiserke Valerie Golino.

liffe.si

Nagrado FIPRESCI svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev je prejel film Salvo režiserjev Fabia Grassadonie in Antonia Piazze.

Miele pokaže rojstvo nenavadnega, tragičnega prijateljstva skozi temeljna vprašanja sodobne ter hkrati večne etike in morale v dognanem filmskem jeziku in intimnem, režijsko inteligentnem ozračju, ki gledalcu podari ključno vprašanje - kaj pomeni biti človek na koncu svoje poti, je v obrazložitvi nagrade vodomec zapisala žirija.

S posebno projekcijo zmagovalnega filma v ponedeljek ob 18. uri bodo tudi dokončno zagrnili zaveso nad letošnjim festivalom.

V sekciji perspektiva si je posebno omembo žirije v sestavi Tiziana Finzi, Nejc Gazvoda in Lordan Zafranović zaslužil film Obramba in zaščita Boba Jelčića.

Film je subtilna tragedija o človeški nemoči, ki gledalca zaklene kot življenje glavnega junaka. In z vsakim smehom, sproženim z odlično režiranimi situacijami vsakdanjega absurda, nas film skoraj nevidno pelje v kletko protagonista, kjer nas na koncu tudi pusti - in s tem doseže več, kot če bi nam pustil vrata odprta, so zapisali žiranti.

V obrazložitvi za nagrado FIPRESCI je zapisano, da je Salvo impresivna in minimalistična pripoved, ki se poigrava z različnima zvrstema noir mizanscene in špageti vesterna.

Nagrado za najboljši kratki film je prejel Terarij Hane Jušić, ki prikazuje izredno občutljivo temo odraščanja, prvega okušanja spolnosti in želje po sprejetosti.

Žirija, ki jo sestavljajo Miha Knific, Andrej Korovljev in Wiktoria Pelzer, meni, da je avtorici uspelo orisati ozračje, ki je tako hermetično, da lika zapre v lastno osamljenost in odtujenost, ujeta v babičino hišo, dolgočasje in brezdelje. Režiserka izjemno ekspresivno podaja nov pogled na človeško radovednost.

Posebno omembo žirije si je prislužil še kratki film Prenagljen Gunhilad Engerja, ki je "briljanten v preprostosti in neposrednosti". Mikroskopsko prizorišče družinskega srečanja v avtu gledalca vplete v neprijetno spoznavanje s starši.

Občinstvo je prepričal, in si tako prislužil nagrado zmaj, film Mikaela Marcimaina Dekle na poziv.