Kultura

S kom bo šel tokrat Jurij Zrnec po svoje?

STA / A.M.
10. 8. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gremo mi po svoje 2, novi film režiserja Mihe Hočevarja, ki je nadaljevanje uspešnice iz leta 2010, bo na velika platna prišel 7. novembra, predpremierno pa bo na ogled že septembra na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Mediaspeed

V filmu, ki so ga snemali lani poleti - tako kot prvi del - v Posočju, nastopata priljubljena igralca Jurij Zrnec in Tadej Toš, ob njima pa vrsta mladih igralcev iz prvega dela in tudi številni novi, izbrani na večmesečnih avdicijah. Film so, kot je povedal Hočevar, posneli v 40 dneh.

Tudi drugi del mladinske uspešnice se tako dogaja na taborjenju v Posočju. Če jih je v prvem delu presenetila skupina deklet, ki se je naselila v sosednji tabor, jih tokrat iz ustaljenega taborniškega življenja predrami rod štajerskih tabornikov, ki jih vodi Šefe.

Najstniški taborniki in tabornice ter tekmovalna Starešina in Šefe, ki že sami poskrbijo za kopico smešnih prigod in ljubezenskih iskric, se zapletejo z natančno Inšpektorico, ki preverja, ali je vse v skladu z novimi evropskimi predpisi. Zaradi birokratskih predpisov se zadeve resnično zapletejo, so zapisali v Cinemania group. Film je nastal v produkciji Vertigo Emotionfilma.

Hočevar veliko zanimanje za slovenski mladinski film pripisuje pomanjkanju tega žanra v Sloveniji. Po njegovih besedah mladinski filmi večinoma prihajajo iz Hollywooda. Obenem uspeh prvega dela filma pripisuje tudi dobrim igralcem - tako starejšim kot mlajšim, pa tudi zgodbi. Slednja je blizu tako starejšim, ki se spominjajo lastne mladosti, mladi pa v njej prepoznajo sebe, je dejal Hočevar, ki meni, da je film privlačen tudi zaradi narave in pozitivnega vzdušja.

Prvi film Gremo mi po svoje si je junija 2011 ob slovesu iz slovenskih kinematografov prislužil osem zlatih rol. Mladinska komedija je sicer že leta 2010 zasedla drugo mesto na lestvici najbolj gledanih slovenskih filmov, s čimer je prehitela dotlej drugo uvrščeni film Kajmak in marmelada Branka Đurića in tesno sledila filmu Marka Naberšnika Petelinji zajtrk. Gremo mi po svoje je gostoval tudi na več tujih festivalih.

Hočevar, ki je leta 2000 režiral priljubljen film Jebiga, je podpisal tudi režijo številnih humornih oglasov. Gremo mi po svoje 1 in 2 sledita mladinskima filmoma Na planincah (2003) in Distorzije (2009).

Mediaspeed
Miha Hočevar, režiser