Kultura

Spielberg želi snemati film po Steinbeckovih Sadovih jeze

STA / J.P.
5. 7. 2013, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Režiser Steven Spielberg želi za studio Dreamworks pridobiti filmske pravice za delo Johna Steinbecka Sadovi jeze, poroča britanski časnik The Guardian.

Wikipedia
Steven Spielberg se bo tokrat predstavil s celovečerno avanturo po otroški knjigi Veliki prijazni velikan.

Steinbeckovo delo, prvič objavljeno leta 1939, govori o težavni poti družine Joad, ki se iz Oklahome zaradi posledic velike gospodarske krize odpravi proti Kaliforniji.

Zgodbo, ki se ukvarja s problematiko ekonomske krize v 30. letih minulega stoletja, so za platna priredili že leto po izidu. Film Johna Forda je prejel veliko pohval, vključno s Steinbeckovo, ki je bil navdušen nad tem, kako je Henry Fonda upodobil Toma Joada.

Film je bil nominiran za sedem oskarjev, prejel pa je dva - za najboljšo režijo ga je dobil Ford, za najboljšo stransko vlogo pa Jane Darwell, ki je upodobila Ma Joad.

Poleg Spielberga naj bi se za pravice zanimal tudi Sundance, neprofitni filmski inštitut Roberta Redforda, ki bi posnel mini serijo.

Vendar, kot dodaja BBC, naj bi organizacijo, ki skrbi za Steinbeckovo zapuščino, vendarle prepričala Spielbergova ponudba za celovečerni film. Spielberg naj pri projektu sicer ne bi sodeloval kot režiser temveč kot producent.