Kultura

Kdo je zmagovalec letošnjega Cannesa?

STA / A.M.
27. 5. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zmagovalec 66. filmskega festivala v Cannesu je film La vie d'Adele (Adelino življenje) francoskega režiserja tunizijskega rodu Abdellatifa Kechicheja. Ambiciozno zasnovana zgodba o iskanju spolne identitete naslovne junakinje, sedemnajstletne Adele, je prejela zlato palmo.

Reuters

Drama o človeških razmerjih, ki traja polne tri ure, pripoveduje o Adele, ki po nekaj hipnih zvezah s fanti ljubezen in srečo najde v objemu nadarjene slikarke Emme. Vendar pa je Adelina in Emmina zveza kmalu na preizkušnji, kot se izkaže, jo pogojujejo tudi njune razredne razlike in profesionalne ambicije.

Občinstvo je navdušila predvsem glavna igralka Adele Exarchopoulos, še dolgo pa bo verjetno tekla beseda tudi o 15-minutnih, zelo intenzivnih intimnih prizorih med junakinjama. Vendar kljub temu, da gre za temo lezbične ljubezni, Kechichejevega dela ni mogoče zreducirati na nivo provokacije ali le na prizore spolnosti, ampak gre za univerzalno zgodbo o veliki ljubezni.

Predsednik žirije oskarjevec Steven Spielberg je ob razglasitvi nagrade dejal, da se je žirija letos odločila za neobičajen korak, da počasti trojico - Kechicheja, Exarchopoulosovo in njeno soigralko Leo Seydoux.