Kultura

Novi direktor Vibe je Igor Prodnik, filmarji osupli

STA / A.M.
18. 2. 2013, 21.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je za direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film imenoval Igorja Prodnika. Prodnik bo mandat nastopil s 1. marcem, imenovan je bil za obdobje petih let. Slovenski filmski ustvarjalci so, kot so zapisali v odzivu, novico o imenovanju sprejeli z veliko osuplostjo in nejevero.

Razpisni komisiji, ki je Prodnika ocenila s 46 od 50 možnih točk namreč očitajo, da dela ni opravila strokovno in nepristransko. Od ministra pričakujejo, da zaradi zaščite javnega interesa razpisno komisijo nemudoma razreši in prekliče odločbo o imenovanju Prodnika. Če pa meni, da je bilo delo razpisne komisije "strokovno in etično neoporečno" ter da je imenovanje Prodnika utemeljeno, ga pozivajo, da jim svoje argumente predstavi v torek v prostorih Vibe. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), je minister do srede službeno v Bruslju, zato se sestanka ne bo mogel udeležiti.
Filmarji so v svojem pozivu še zapisali, da je Prodnik v strokovni javnosti znan po svojem razdiralnem upravljanju filmskih zadev, ko je med letoma 2005 in 2009 opravljal funkcije generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo, predsednika nadzornega sveta in v.d. direktorja Filmskega sklada RS ter predsednika sveta javnega zavoda Filmski studio Viba film.

V tem času je bila slovenska kinematografija deležna hudega razvojnega zastoja, k čemur je s svojimi odločitvami v veliki meri prispeval prav Prodnik. Najbolj objektivno in verodostojno po njihovih besedah dogajanje povzema poročilo računskega sodišča iz leta 2009 o poslovanju filmskega sklada in ministrstva za kulturo.

Stališče filmske stroke, ki ga potrjuje tudi poročilo računskega sodišča je, da Prodnik ne izpolnjuje pogoja organizacijske in vodstvene sposobnosti, sporno pa je tudi, ali ima pet let delovnih izkušenj, so še zapisali filmarji.

Na MIZKŠ pa so za STA pojasnili, da so z javnim razpisom za imenovanje direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film zaključili konec minulega tedna. Ministrstvo je izdalo odločbo o imenovanju Prodnika za direktorja javnega zavoda, saj se je izmed prijavljenih kandidatov izkazal za najprimernejšega, ter neizbranim kandidatom odposlalo obvestila o izidu razpisa. Na javni razpis se je prijavilo devet kandidatov, so še povedali.