Kultura

Glavna zmagovalca batf Misija Argo in Ben Affleck

STA / S.R.
11. 2. 2013, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Misija Argo je na letošnji podelitvi nagrad Britanske akademije za film in televizijo - baft pobrala tri nagrade, med njimi za najboljši film in režijo. Največ priznanj, kar štiri pa je pobral muzikal Nesrečniki, poročajo tuje tiskovne agencije. Nagrade so v nedeljo zvečer podelili v Kraljevi operni hiši v Londonu.

Drama s talci na ameriškem veleposlaništvu v Teheranu v času iranske revolucije v letih 1979/1980, v kateri je Ben Affleck poleg režije prevzel tudi glavno moško vlogo, je prejela nagrado bafta še za montažo.

Film o agentu 007 Skyfall je bil proglašen za najboljši britanski film, prejel pa je tudi nagrado bafta za najboljšo izvirno glasbo.

Bafto za najboljšo glavno moško vlogo je prejel Danel Day-Lewis za vlogo Lincolna v filmu Stevena Spielberga o ameriškem predsedniku Abrahamu Lincolnu, za najboljšo glavno žensko vlogo pa je bila nagrajena Emmanuelle Riva za vlogo v filmu Ljubezen Michaela Henekeja. Henekejev film je bil proglašen tudi za najboljši tuji film.

Za stranski vlogi sta bila nagrajena Christoph Waltz za vlogo v Tarantinovem filmu Django brez okov in Anne Hathaway za vlogo v muzikalu Nesrečniki. Django brez okov je bil nagrajen tudi za najboljši izvirni scenarij.

Nesrečniki režiserja Toma Hooperja pa so bili nagrajeni še za scenografijo, masko in zvok, medtem ko je Pijevo življenje Anga Leeja prejelo bafto za produkcijo in vizualne efekte.

Nagrado bafta za življenjsko delo je prejel britanski režiser, producent in pisec Alan Parker.