Kultura

V Berlinu se je začel 63. mednarodni filmski festival

STA / A.M.
8. 2. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S spektakularnim filmom The Grandmasters (Veliki mojstri) kitajskega režiserja in predsednika letošnje žirije Wong Kar Waia se je v četrtek v Berlinu začel 63. mednarodni filmski festival.

Do 17. februarja bodo na letošnjem Berlinalu sicer prikazali skoraj 400 filmov, od tega se jih bo v uradnem tekmovalnem programu za medvede potegovalo 19.                  

Wong Kar Wai se je v četrtek zvečer po rdeči preprogi v Berlinu sprehodil s temnimi sončnimi očali na obrazu in v družbi glavnih zvezd svojega novega filma, igralca Tonyja Leunga in igralke Zhang Ziyi. Slovesno četrtkovo otvoritev so med drugim zaznamovali snežinke, veliko blišča in razkošnih oblek ter zvezdniška imena na rdeči preprogi.

Med 1600 gosti so bili igralki Jane Fonda in Isabella Rossellini ter režiserji Wim Wenders, Dani Levy in Tom Tykwer. Gala prireditev sta vodila direktor Berlinala Dieter Kosslick in komičarka Anke Engelke.

##IMAGE-20103##

Grandmasters so na Berlinalu prikazali zunaj konkurence. Gre za epsko dramo o borilnih veščinah, ki je postavljena na Kitajsko v 30. letih minulega stoletja. Film je navdahnilo življenje legendarnega mojstra borilnih veščin Ipa Mana, ki je bil med drugim mentor Brucea Leeja.

Tekma za medvede se medtem začenja danes, s filmom "W Imie" (V imenu) poljske režiserke Malgoske Szumowske, dramo o homoseksualnem katoliškem duhovniku. Dpa izpostavlja še novi film ameriškega režiserja Gusa Van Santa Obljubljena dežela in film avstrijskega režiserja Ulicha Seidla "Paradies: Hoffnung" (Raj: Upanje).

Slovenijo bo na letošnjem Berlinalu v projektu "Shooting Stars" (Zvezde v vzponu), v sklopu katerega pri European Film Promotion (EFP) izberejo deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev, zastopal slovenski igralec Jure Henigman.

V kar dveh filmih, prikazanih na festivalu, pa bo mogoče videti igralca Marka Mandiča. V tekmovalnem programu bo nastopil kot glavni moški junak v filmu "Gold" (Zlato) nemškega režiserja Thomasa Arslana, drugi Mandičev berlinski film pa bo "Lose your Head" (Izgubiti glavo) v režiji Stefana Westerwella in Patricka Schuckmanna.

##IMAGE-20104##