Kultura

Bo Lincoln navdušil tudi Slovence?

STA / A.M.
23. 1. 2013, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Film ameriškega režiserja Stevena Spielberga je prejel 12 nominacij za oskarje, med drugim za režijo in scenarij ter za najboljši film in najboljšo moško glavno vlogo. Glavni igralec Daniel Day-Lewis je za vlogo Lincolna že prejel zlati globus.

Spielbergov film ponuja vpogled v zadnja leta življenja in dela ameriškega predsednika Abrahama Lincolna, ki je proti koncu ameriške državljanske vojne želel v senatu sprejeti 13. amandma k ustavi, s katerim bi odpravil suženjstvo v ZDA.

V zadnjih dveh letih svojega življenja in predsednikovanja je Lincoln izkazal svojo pravo veličino - svojo strast in človečnost: v bitki, ki ga je najbolj zaznamovala, je za razdvojeni narod poiskal pot v prihodnost in se, soočen s pritiski javnosti in lastne zasebnosti, spopadel z na videz neukrotljivimi preprekami, so o filmu zapisali v Koloseju.

Scenarij za film je na podlagi knjige "Team of Rivals: The Political Genius of Lincoln" (Skupina tekmecev: Genialni politični talent Abrahama Lincolna) avtorice Doris Kearns Goodwin napisal Tony Kushner. V filmu poleg Day-Lewisa nastopajo še Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook in Tommy Lee Jones.