Kultura

V Kranj na premiero filma Django brez okovov

S.R.
13. 1. 2013, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tisti, ki ste zadnja leta v kinematografih pogrešali mojstrovine Quentina Tarantina, boste zopet prišli na svoj račun. Na velika platna namreč prihaja njegov najnovejši film Django brez okovov.

Film se dogaja dve leti pred ameriško državljansko vojno. Z oskarjem nagrajeni igralec Jamie Foxx igra sužnja Djanga, ki ga brutalna preteklost z nekdanjimi lastniki pripelje do srečanja z v Nemčiji rojenim lovcem na glave dr. Kingom Schultzem (oskarjevec Christoph Waltz, ki ste g lahko občudovali v filmu Neslavne barabe). Schultz sledi morilskim bratom Brittle in samo Django ga lahko pripelje do njegovega plena. Nenavadni Schultz najame Djanga z obljubo, da ga bo osvobodil, ko ujameta Brittlove – žive ali mrtve.

Po uspehu Schultz osvobodi Djanga, a moška skleneta, da ne bosta šla vsak svojo pot, saj se Schultz odloči slediti najbolj iskanim kriminalcem juga z Djangom ob strani. Django izpili ključne lovske veščine, a pred seboj ima samo en cilj: najti in rešiti Broomhildo (Kerry Washington), svojo ženo, ki jo je pred mnogimi leti izgubil zaradi trgovanja s sužnji.

Iskanja Djanga in Schultza nazadnje pripeljejo do Calvina Candieja (oskarjevski nominiranec Leonardo DiCaprio), lastnika Candylanda, razvpite plantaže. Zemljišče raziščeta pod pretvezo, a vzbudita sum pri Stephenu (oskarjevski nominiranec Samuel L. Jackson), hišnemu sužnju, ki mu Candie zelo zaupa. Njune poteze so opažene in izdajalska organizacija okoli njiju sklepa obroč. Če naj bi Django in Schultz pobegnila z Broomhildo, morata izbrati med neodvisnostjo in solidarnostjo, med žrtvovanjem in preživetjem.

Django brez okovov se je na pot do filmskega platna podal pred več kot desetimi leti, ko si je Quentin Tarantino zamislil glavni filmski lik, Djanga. “Porodila se mi je zamisel o sužnju, ki postane lovec na glave in potem se spravi na nadzornike, ki se skrivajo na plantažah,” se spominja Tarantino. “Kar pisati sem začel in Django se mi je predstavil sam od sebe. Na začetku je bil samo tisto, kar je – šesti od sedmih okovov na verigi. A dlje ko sem pisal, bolj se mi je razkrival.”

Čeprav se DJANGO dogaja na jugu pred državljansko vojno, je Tarantino ugotovil, da bi bilo Djangovo zgodbo najbolje predstaviti kot vestern. “Vestern sem si od nekdaj želel posneti. Všeč so mi vse vrste vesterni, a ker so bili špageti vesterni vedno moji najljubši, se mi je zdelo, da ko bo napočil dan, ko bom sam posnel enega, bo to v vesolju Sergia Corbuccija.” Za

Bi si odlični vestern Quentina Tarantina radi ogledali tudi vi? Sedaj imate odlično priložnost! Trem srečnežem bomo namreč podelili po dve vstopnici za ogled filma ''Django brez okovov'' v sredo, 16.1.2012 ob 19.30 v Planetu TUŠ v Kranju. Vse, kar morete storiti je, da nam na e-naslov svet24@kratermedia.si pošljete vaše ime, priimek in telefonsko številko. Med vsemi prispelimi sporočili bomo naključno izžrebali tri srečneže, ki bodo prejeli po dve vstopnici za ogled filma. 

Pa še nekaj...

Tisti najbolj pogumni pa lahko pridete že malce prej. Od 17. ure naprej se bodo obiskovalci Planeta TUŠ Kranj lahko pomerili v rodeu. Zajahali boste razjarjenega mehanskega bika in se poskušali čim dlje obdržati na njegovem hrbtu. Kdo ve, morda boste dobili celo šerifovo značko.